Întoarcerea penalilor

marți, 26 aprilie 2016, 01:50
3 MIN
 Întoarcerea penalilor

Pesediştii rămân strâns uniţi în jurul comandantului Dragnea. Pardon, în jurul condamnatului Dragnea!

Se petrec din nou evenimente nostime în politica românească! Condamnarea lui Liviu Dragnea la puşcărie (doi ani cu suspendare!) a aruncat cel mai mare partid din România într-o criză de isterie colectivă. Primul care a ţipat piţigăiat a fost Victor Ponta, înfricoşat de ofiterii "acoperiţi” care ar dori să încalece "partidoiul”. A urmat miorlăitul lui Valeriu Zgonea, care a cerut demisii la vârf. Apoi, s-a dat din nou în stambă traseisul Codrin Ştefănescu (ex-PC, ex-PRM), pentru care social-democraţia trebuie salvată cu preţul vieţii. Altora. Nu a lipsit nici supercoruptul Adrian Năstase, care a dat vina, pentru problemele interne ale partidului, pe agenturile străine, dar şi pe Iohannis, deşi toţi ne aşteptam să-l facă responsabil pe Traian Băsescu. Le-am văzut tremurând de indignare pe Olguţa, Rovana şi Ecaterina, gata oricând să încalce orice fel de reguli pentru a le face bine pesediştilor. 

Doar Dragnea şi-a păstrat calmul teleormănean şi a anunţat că se sacritică pentru ţară, rămânând preşedintele PSD. Prin urmare, criteriile de integritate au fost suspendate. Penalii din "partidoi” răsuflă uşuraţi: de acum încolo, pot ocupa orice funcţie politică şi pot candida pentru orice demnitate. Ca şi reforma administrativ-teritorială, promisă tot de Dragnea, reforma morală din PSD s-a încheiat înainte de a începe. Doar nu era să rămână cel mai puternic partid din România fără cadre! Cel care (la congresul de anul trecut) l-a ridicat în picioare pe comunistul Iliescu, obligându-l să ţină un moment de reculegere în memoria victimelor comunismului, aplică exact învăţăturile lui Ion Iliescu. Dacă poporul te vrea, te iubeşte şi te votează, ce mai contează justiţia? Ca şi proprietatea, dreptatea e un moft. 

Sunt aproape convins că decizia lui Dragnea nu va aduce niciun fel de prejudicii de imagine nici PSD, nici lui Dragnea însuşi. Dimpotrivă, nu ar fi exclus ca, la alegerile locale de peste o lună, pesediştii să obţină scoruri mai mari decât se vor fi aşteptat. Spun "aproape convins”, pentru că uneori se întâmplă ceva bizar cu electoratul din România: exact când te aştepţi mai puţin, alegătorii aplică PSD o corecţie deosebit de usturătoare. Dar episoadele acestea justiţiare sunt atât de rare, încât ele ţin mai degrabă de exploziile solare decât de raţiune.

Oricum, mobilizarea majorităţii zdrobitoare a pesediştilor în jurul lui Liviu Dragea este unul dintre cele mai rele semne pentru politica românească. Partidul corupţilor a devenit treptat partidul penalilor, iar pesediştii nu au căpătat nici un fel de greţuri. Doar justificări. E clar că, nici în următorii 20 de ani, nu vom avea pe scena politică un partid de stânga modern, european, adecvat dificilei problematici româneşti.

Şi pentru că, în pofida unor variaţii de creştere, PSD rămâne totuşi cel mai important partid din România ultimului sfert de secol, modelul pesedist se va generaliza încă o dată. Deja, PNL şi PMP sunt copleşite la rândul lor de penali, care vor din nou funcţii şi demnităţi. Le vor căpăta, pentru că – nu-i aşa? -, poporul îi vrea, îi iubeşte şi-i votează. Până când îi împuşcă. Sau îi lasă să putrezească în puşcărie.

Comentarii