Investiţie surpriză! Un milion de euro pentru refacerea Observatorului Astronomic

luni, 02 octombrie 2017, 01:59
2 MIN
 Investiţie surpriză! Un milion de euro pentru refacerea Observatorului Astronomic

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a anunţat o investiţie surpriză: Observatorul Astronomic va fi renovat din fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Compania Naţională de Investiţii.

După ce obiectivul era considerat aproape pierdut fiindcă nu s-a găsit o nişă pe care să fie depus proiectul pe fonduri europene, UAIC a reuşit să obţină aproximativ 1,1 milioane de euro pentru a-l renova. Practic, 75% va fi pus la dispoziţie de Compania Naţională de Investiţii, iar 25% reprezintă finanţare asigurată din fondurile proprii ale UAIC, aproximativ 1 milion de lei.

„Observatorul ar urma să fie deschis publicului la începutul anului 2019, urmând ca ieşenii să aibă posibilitatea, pentru prima dată în istoria recentă a Iaşului, să viziteze terasa de studiere a cerului. Aceasta făcea parte din planurile iniţiale ale clădirii realizate în 1913, dar ulterior pe spaţiul ei s-a construit Sala Meridian. Prin proiectul de reabi­litare se urmăreşte inclusiv restabilirea terasei şi accesibilizarea întregii clădiri pentru persoane cu handicap. Investiţia mai prevedere înlocuirea completă a instalaţiilor sanitare, termice, electrice, precum şi echiparea cu instalaţii de protecţie antiincediu şi efracţie“, a declarat prof.dr. Corneliu Iaţu, prorector al UAIC.

Acesta a mai precizat însă că nu au existat în acest moment fonduri şi pentru dotarea cu aparatură a Observatorului, aceasta urmând să fie achiziţionată din fonduri proprii ale universităţii, după ce se va finaliza consolidarea clădirii.

„Ziarul de Iaşi“ a relatat în trecut despre situaţia foarte proastă în care se află clădirea Observatorului, dincolo de problemele de structură, aceasta nefiind racordată la încălzirea centrală şi având probleme cu canalizarea.

Investiţia a fost aprobată de CNI şi se va derula în curând, UAIC fiind nevoită să cedeze timp de un an de zile clădirea către CNI pentru a putea efectua lucrările.

Comentarii