Jale în numeroase şcoli de la ţară

sâmbătă, 26 septembrie 2015, 01:50
2 MIN
 Jale în numeroase şcoli de la ţară

Principalele deficienţe constatate de către DSP sunt neasigurarea apei potabile curente, starea necorespunzătoare a clădirilor şi a grupurilor sanitare, evacuarea necorespunzatoare a deşeurilor sau mobilier şcolar necorespunzător

La început de an şcolar, inspectorii de la Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi au scos la iveală o serie de probleme pe care le-au găsit în cursul controalelor desfăşurate în luna august la şcolile din judeţ. Controalele însă continuă până pe data de 16 octombrie, după care se va face o listă cu şcolile care nu au primit aviz şi care au cele mai multe hibe iar datele se vor face publice.

Principalele deficienţe constatate de către aceştia sunt neasigurarea apei potabile curente, starea necorespunzătoare a clădirilor şi a grupurilor sanitare, evacuarea necorespunzatoare a deşeurilor, mobilier şcolar necorespunzător şi spaţii improprii. „Aceste deficienţe au fost înregistrate la unităţi de învăţământ din comunele Bivolari, Ciurea, Costuleni, Dolheşti, Comarna, Grajduri, Holboca, Ipatele, Miroslava. Movileni, Plugari, Popricani, Răducăneni, Schitu Duca, Ţibăneşti, sau Podu Iloaiei. Procesul de evaluare şi autorizare a unităţilor de învăţământ se derulează în continuare de către DSP Iaşi prin inspectorii de specialitate, în cadrul Planului de acţiuni tematice de control în sănătate publică aprobat pentru anul 2015.

Sunt vizate în special unităţile de învăţământ care au fost avizate cu planuri de conformare pentru a se monitoriza stadiul îndeplinirii acestora, dar şi cabinetele medicale şcolare unde se verifică condiţiile igienico-sanitare, precum şi dotarea cu medicamente şi materiale sanitare”, au precizat cei de la DSP. În cazul în care se vor constata deficiente, se vor acorda termene de remediere a acestora, iar la expirarea termenelor de conformare se vor efectua recontroale.

 Principalele măsuri care trebuie respectate pentru o bună desfăşurare a activităţii în şcoli sunt utilităţile: asigurare apă potabilă curentă, încălzire adecvată, canalizare, evacuare corectă a apelor uzate, verificarea periodică a instalaţiilor, mentinerea mobilierului şcolar în bună stare, grupuri sanitare corespunzătoare, asigurarea cu materiale pentru curăţenie şi dezinfecţie, asigurarea de spaţii de învăţământ cu capacitate adecvată în raport cu numărul de preşcolari şi elevi şi asigurarea de spaţii adecvate pentru depozitarea produselor lactate şi de panificaţie în cadrul programului „Cornul şi Laptele”.

 
 
 

 

Comentarii