Judecătorul Dan Anton, sancţionat de CSM. I se ia din salariu

joi, 08 septembrie 2016, 01:57
2 MIN
 Judecătorul Dan Anton, sancţionat de CSM. I se ia din salariu

E doar o mică problemă pentru cunoscutul judecător, acesta fiind judecat într-un dosar penal pentru fapte de corupţie  

Încă o lovitură primită de jude­cătorul-suspendat al Curţii de Apel Iaşi, Dan Anton. Magistratul care a activat până anul trecut la Secţia Penală a instanţei superioare din Iaşi a primit o sancţiune constând în dimi­nuarea cu 20% din salariul brut, pe o perioadă de 6 luni. În prezent, Dan Anton este suspendat din funcţie ca urmare a trimiterii sale în judecată şi ar putea resimţi scăderea salarială da­că va fi găsit nevinovat şi va fi repus pe funcţie, situaţie ipotetică în care ar putea să-şi primească drepturile sala­riale restante.
 
Decizia de sancţionare a lui Dan Anton a fost făcută publică, ieri, de Consiliul Superior al Magis­traturii. Instituţia a admis o solicitare venită din partea Inspecţiei Judiciare, fără a oferi însă detalii concrete referitoare la fapta sau faptele comise de Dan Anton. „În temeiul prevederilor art. 100 lit. b) din Legea nr. 303/ 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Secţia a aplicat domnului judecător sancţiunea disciplinară constând în «diminuarea in­demni­zaţiei de încadrare lunare brute cu 20% pe o perioadã de 6 luni» pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. t) teza a II-a din acelaşi act normativ, constând în «exercitarea funcţiei cu… gravă neglijenţ㻓, au precizat reprezentanţii CSM.
 
Dan Anton este judecat în prezent de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Româ­niei după ce a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de mai multe fapte de corupţie. Anton este pus sub acuzare şi pentru trafic de influenţă, dar şi pentru infracţiuni ce nu au legătură cu corupţia, cum ar fi violarea vieţii private. Lui Anton i se impută, printre altele, că ar fi pri­mit servicii de la apropiaţii unui tra­ficant de ţigări promiţând că îl va ajuta pe acesta să iasă din puşcărie, că ar fi promis că va interveni pe lângă fostul premier al Republicii Moldova, Vla­dimir Filat, pentru ca acesta să ajute doi investitori italieni să deschidă o afacere în Republica Moldova sau că l-ar fi hărţuit pe fostul soţ al concubinei sale.

Comentarii