Jurnal de PROTEST

luni, 06 februarie 2017, 02:50
1 MIN
 Jurnal de PROTEST
– o selecţie –

 

Miercuri, ziua unu

Good night, Europe! Good morning, Moscow!

Veste proastă pentru Guvernul GIO Grindragnea: vremea se încălzeşte!

Cursul de schimb stabilit azi de BNR: 1 EURO = 4.5240 Lei – +0.02 lei faţă de ieri, +0.0640 faţă de cursul de schimb pus la baza bugetului pe 2017 de Guvernul Grindragnea GIO.

„OUG 13, data martea pe luna noua. Cand va trece supararea si va prindeti ce scrie in ordonanta, o sa intelegeti ca runda asta am castigat noi, desi toate sansele erau la pucisti. Miraculos: prostia salveaza Romania” (Sorin Ioniţă pe FB)

Hm, tare-s curios! Dar şi dacă S. Ioniţă n-a vrut decât să-i pună pe jar pe guvernanţii GIO Grindragnea, tot ar fi ceva, nu?

În drum spre casă, am auzit cum o voce de femeie a-ntrebat:

– Ţi-a plăcut la protest?

– Îhî.

– Vrei să mai vii?

– Daaa!

Era o familie ieşeană, mama, tatăl şi doi băieţi – unul de vreo 8-9 ani, cel întrebat de vreo 5-6…

Misiunea ultraşilor din Bucureşti care-au apucat să arunce cu petarde, să „strice” protestul paşnic, de fapt şi asta este: încercarea să limiteze participarea în zilele următoare – să nu mai iasă la protest familii cu copii cu tot, de frică.

Ca fapt „divers”, în seara asta, pe la 21.30, Jandarmeria a comunicat că nu va mai comunica cifre aproximative de participanţi. Precis că Dragnea a dat un telefon ministrei de Interne, aia şefului Jandarmeriei, după ce au văzut cum participarea la protest creştea văzând cu ochii, depăşind 300.000 de oameni (400.000? nu vom şti cu certitudine…), astfel încât până şi Antenele vorbeau de cel mai mare protest din România din 1989 încoace!!!

Joi, ziua doi

Aurelia Cristea, fostă deputată şi fost ministru PSD, pe FB: „Eu nu pot acorda girul meu, chiar din calitatea de membru, unui grup infracţional aflat vremelnic în fruntea PSD şi, din păcate, al ţării.” A demisionat din PSD.

Sunată de Realitatea TV, tot ea a mai vorbit chiar de „dictatură în partid”.

Deci, au început demisiile din Guvernul GIO Grindragnea (Jianu) şi din PSD. Dragnea Teleormegalomanu’ tace. Oare ştie că-i groparul partidului?

Marea gimnastă Adreea Răducan a participat la protest!

Dacă DNA, dincolo de felul procedural defectuos (pe lângă lege) în care au fost emise ordonanţele, demonstrează că în urma lor se pierde fie şi numai 1 milion de euro (ca să nu zic: 200.001 de lei) într-un singur dosar de corupţie cu abuz în serviciu din prejudiciul de peste un miliard (de euro!) ce urmează a fi recuperat de stat în urma dosarelor din ultimii ani, i-a prins!

Sinistra de Interne, Carmen Dan (care, în clasic stil comunist, acum o ora şi ceva a arătat cu degetul formatori de opinie care „instigă” la protest!!!), n-a văzut decât 20.000 de protestatari la Bucureşti şi doar 45.000 în toată ţara. Cam de şase ori mai puţini. Deci la Iaşi n-am fost în jur de 20.000, ci doar vreo 3.000, nu? Deh, eterna discuţie neoaşă: câţi suntem, fraţilor?

Cât de cât, dar răul e făcut, domnule primar (Chirica): Iordache nu e „singurul vinovat”, ci toţi pesediştii din guvern care au girat ordonanţele. Deci şi Grindeanu.

De ieri, 1 februarie, au apărut mărţişoarele. Dacă n-ar fi problema cu Guvernul Infractorilor Organizaţi (Liviu Avram), aş fi zis că, iaca, ne occidentalizăm…

Cică PSD are şedinţă de sfătuire dacă să facă, printre altele, şi el niscaiva contramanifestaţii. Sper să fie responsabili şi să ajungă la singura concluzie posibilă. Oricum, ceva îmi spune că n-o să facă – de teamă să nu se facă de ruşine, pe de-o parte, pe de alta pt. că pe ei chiar i-ar costa scump să scoată măcar câteva zeci de mii de oameni în stradă (darămite sute de mii), căci nu văd mulţi votanţi PSD dispuşi să iasă-n stradă gratis…

Vineri, ziua trei

Stimaţi pesedişti de frunte ori simpli, stimaţi votanţi PSD, ce credeţi c-a vrut să spună purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Vasile Bănescu prin asta: „Poziţia Patriarhiei (…) este una de reală îngrijorare şi în acelaşi timp una subînţeles favorabilă valorilor statutului de drept în care dreptatea şi pacea socială sunt şi trebuie să rămână esenţiale”? Dar, mai ales, la ce anume face trimitere când susţine că „Biserica promovează constant cultura dialogului şi civilizaţia morală a Decalogului”? La care poruncă din Decalog s-o fi gândit? Să nu furi!? Să nu ucizi!? Ce credeţi?

Dragnea Teleormegalomanu’ şi groparul PSD-ului, ieri, la conferinţa de presă după CEX: „O asemenea maşinărie de dezinformare eu am mai văzut la Revoluţie!”

Revoluţie a zis? Revoluţie va fi. Şi-o fi găsit elicopter şi, vorba lui Radu Vancu, „şofer” pentru el?

Tot Dragnea, tot ieri, când l-au lăsat în pană ideile de replică la întrebările incomode:  „Viaţa e… complexă!” Zău? Stai să vezi şi câte aspecte are!

După atacarea ordonanţei 13 din Marţea Neagră 2 de către Avoc. Poporului la CCR, după intervenţia Patriarhului, după scăderea euroului (care sărise până la 4,53 RONi!), unii au şi început să se reorienteze. Hai că se adună semnele bune, încet-încetişor, dar cu spor. Ceea ce nu-nseamnă cu nu voi ieşi şi-n seara asta la protest. „Stradocraţie” a zis Ciuvică, cutra de serviciu de la Haznaua 3? „Stradocraţie” să fie – câtă vreme direcţia-i apărarea statului de drept!

Sâmbătă, ziua patru

Gândindu-mă la nişte noi posibile lozinci („Ce aşteptaţi, ticăloşilor?/ Omuleţii ruşilor?”, „Vă lăsăm să emigraţi/ Dacă abrogaţi!”), ce aflu de la A3 (care s-a mai repliat – mai mult ca sigur din cauza faptului că i-a scăzut sensibil audienţa de marţi încoace, Realitatea fiind lider de audienţă tot din Marţea Neagră 2): Deputatul PSD Liviu Pleşoianu afirmă că vor face o contramanifestaţie! Printre „argumente”: „România să nu mai fie o colonie în care multinaţionalele fac revoluţie!”

Tov. Pleşoianu, şi strada-i multinaţională, cea mai mare, să ştii! Ai văzut câte filiale are-n lume?

Altfel, vorba lui Caius Dobrescu, vineri seara, la Realitatea TV: Şi contramanifestanţii ce să ceară? „Vrem să furăm!”?

Pompier, ieri seara, în Piaţa Unirii: – Dă Doamne să iasă bine!

Primul banc „de Protest”:

Un ascultător întreabă:

– Cum se spune corect: abrogare, prorogare sau anulare?

Radio Erevan răspunde:

– Demisie.

Suleyman Dracnificul.

Of! Iar am avut examen la istorie. Am avut, am zis? Avem în continuare. 

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Comentarii