La Bor limba română se învaţă în şcoală!

joi, 18 februarie 2016, 02:50
1 MIN
 La Bor limba română se învaţă în şcoală!

Comunitatea românească din Valea Timocului mai face un pas important pe calea luptei pentru apărarea limbii române şi a ethosului românesc. Nu rămâne decât ca autorităţile din ţara-mamă să nu-i uite, aşa cum s-a mai întâmplat, ori să-şi aducă aminte de ei, ca de oricare alţi români trăitori în altă ţară, doar în context electoral…

Sâmbătă, 6 februarie 2016, a avut loc un eveniment deosebit de însemnat în viaţa românilor din Valea Timocului, Serbia: în localitatea Bor s-a desfăşurat deschiderea oficială a cursurilor de limba română cu elemente de cultură naţională, în total fiind înscrişi un număr de 25 copii. Aceste cursuri extrem de importante pentru păstrarea identităţii româneşti se vor desfăşura la Casa Românească din Timoc, inaugurată anul trecut, pe data de 28 noiembrie şi realizată din fonduri proprii. În acel context se menţiona faptul că "avem 25 de copii care vor să înveţe limba română şi care s-au înscris la aceste cursuri”.

Organizaţia Iniţiativa Românească din Serbia (IRS) se află la originea acestui proiect. Copiii au primit ghiozdane, abecedare şi rechizite, obţinute prin sponsorizări, cursurile urmând să se desfăşoare în fiecare zi de sâmbătă, în perioada februarie – mai 2016. "Din fonduri proprii am asigurat pentru jumătate de an spaţiul pentru desfăşurarea cursurilor, iar cu sprijinul profesorului Gheorghe Rancu, de la Almăj, căruia îi mulţumim pe această cale pentru ajutor, avem deja 25 de ghiozdane cu rechizite pentru copii. Mulţumim celor care ne-au ajutat până acum şi care ne vor ajuta mai departe să putem deschide şi la noi aceste cursuri de limba română”, adeclarat, pentru publicaţia "Timp Românesc”, Boian Bărbuţă, preşedintele IRS.

Alături de copii, părinţi şi organizatori s-a aflat şi consulul general al României la Zajecar, Iulian Niţu, care şi-a exprimat bucuria şi sprijinul pentru acţiunile Iniţiativei Româneşti din Serbia, dar şi dezamăgirea că în oraşele Bor şi Negotin, nici un copil nu a fost înscris la cursurile de limba română care pot fi organizate, conform legii, în şcoli şi licee. De asemenea, promiţând întregul său sprijin organizatorilor, consulul român a precizat: "Salut iniţiativa românilor din Serbia de a începe cursurile, mai ales că în Bor, în comparaţie cu celelalte regiuni ale Serbiei de Est, situaţia este tristă, având în vedere că dumneavoastră din Bor şi cei din Negotin sunteţi singurii care nu aveţi absolut nici un copil la orele de limba română la şcoli şi la licee. Sperăm ca aceste cursuri de limba română să încurajeze şi părinţii să îşi înscrie la vară copiii la cursurile de limba română la şcoală. Vă asigur, cu tot ce vom putea vă vom sprijini".

La cursurile inaugurate pe 6 februarie vor fi predate şi elemente de cultură naţională, aceasta fiind o iniţiativă extrem de importantă pentru păstrarea identităţii specifice a comunităţii de români din Valea Timocului, care numără, conform cifrelor oficiale (recensământul sârbesc din 2011), circa 35000 de persoane, dar cifra reală ajunge, se pare, la circa 250000-300000 de persoane. Coordonatorul Casei Româneşti din Bor este Boban Andrejic, care a declarat: ”Pentru noi înseamnă foarte mult, un pas aşa mic. Astăzi este deschiderea cursului de limba română. Am adunat 25 de copii. Astăzi este şi împărţirea ghiozdanelor. Este un vis de-al nostru pe care am reuşit să-l dezvoltăm după mulţi ani trecuţi. Cursul o să dureze doar trei luni. Sperăm după aceea să continuăm şi să avem mulţi copii. Problema este doar cabinetul de învăţat, este foarte mic, are 28 de metri pătraţi. Dacă reuşim să găsim şi avem finanţare să ne mutăm o să fie mai bine şi o să avem mai mulţi copii. Problema este şi că nu avem echipament pentru birou, asta înseamnă videoproiector, calculator, imprimantă şi aşa mai departe. Mai este o mare problemă, plata învăţătorilor care vor preda aici”.  

Limba română a devenit limbă oficială în şcolile de stat din Valea Timocului ca urmare a unei decizii istorice a autorităţilor sârbe, eveniment petrecut în noiembrie 2013. Atunci aproximativ 800 de elevi români s-au înscris la cursurile de limba română, cu elemente de cultură naţională. După 200 de ani, limba română intra, din nou, oficial în şcoli. În Valea Timocului sunt însă localităţi în care copiii nu au început cursurile, din lipsă de profesori. Manualele urmează să fie tipărite. Între timp, copiii învaţă în baza unei programe şcolare aprobate de autorităţile sârbe. Anişoara Ţăran, coordonatorul Departamentului Educaţie al Consiliului Naţional al Minorităţilor din Serbia, susţine că urmează să fie tipărite şi manualele, care vor costa 10 euro.

"Le-am dat material didactic pe trei nivele, cu clasa întâi, a doua, să lucreze după ilustraţii, ceea ce ei învaţă în clasa întâi şi a doua, să scrie cu literele chirilice. În clasa a treia, încep să scrie literele româneşti, latine", a menţionat Anişoara Ţăran. Autorităţile române de la Bucureşti au deschis şi un centru cultural în Valea Timocului pentru cei interesaţi să înveţe limba română.

În anul 2013, circa 150 de copii din Valea Timocului studiau în facultăţi din România şi aveau burse oferite de statul român.

După cum se poate observa, comunitatea românească din Valea Timocului mai face un pas important pe calea luptei pentru apărarea limbii române şi a ethosului românesc. Nu rămâne decât ca autorităţile din ţara-mamă să nu-i uite, aşa cum s-a mai întâmplat, ori să-şi aducă aminte de ei, ca de oricare alţi români trăitori în altă ţară, doar în context electoral…

P.S. Articolul "Marginalizarea Istoriei, perpetuată prin noul plan-cadru”, apărut în ediţia din 21 ianuarie 2016 a "Ziarului de Iaşi” este semnat de profesorul Ştefan Aftodor, căruia îi mulţumim pentru solicitudine. Cu întârziere, facem acum această necesară şi dreaptă precizare. 

Gelu Iutiş este lector universitar doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza"

Comentarii