De Business

Punem punctul pe știi

La Bursa locurilor de muncă cererea nu s-a întâlnit cu oferta

sâmbătă, 28 septembrie 2013, 01:50
4 MIN
 La Bursa locurilor de muncă cererea nu s-a întâlnit cu oferta

"Vin, lasă CV şi cam atât. Nu se interesează de firmă, de proiectele noastre”, se plâng angajatorii. “Ce să facem… Nici nu suntem încă de pensie, angajatorii caută numai tineri. Este greu”, spun de partea cealaltă persoanele trecute de 50 de ani.

 

“Câpşunarii” ieşeni veniţi la Bursa Locurilor de Muncă fac cale întoarsă. După ce au lucrat ani buni în străinătate, unii ieşeni şi-au luat inima în dinţi, au pregătit CV-urile, s-au înarmat cu multă răbdare şi s-au aşezat la coadă dis-de-dimineaţă în faţa Casei de Cultură a Studenţilor. Auziseră că Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi organizează o bursă şi sperau să găsească un post aproape de cei dragi. Odată intraţi, au constatat că nu li se potriveşte mai nimic din oferta firmelor prezente în Sala Foaier. În discuţia purtată cu reporterii “Ziarului de Iaşi”, ieşenii cu ştate vechi în munca de pe alte meleaguri s-au arătat nemulţumiţi atât de posturile puse la dispoziţie de angajatori, cât şi de cuantumul salarial. “Da ce, sunt nebun să stau pe 800 RON?”, ne-a declarat Florin, în vârsta de 32 de ani. “Mai bine mă duc înapoi afară. Mă gândeam că între timp s-a mai schimbat ceva în ţară. Dar văd că nu”, a completat acesta. Împreună cu câţiva colegi, acesta s-a dus la standul AJOFM să se intereseze de oportunitatea de a munci într-o ţară din UE, prin programul EUROES.
 
 
“Ce altceva pot găsi”
 
 
Doamna Teodora, în vârsta de 50 de ani stătea în mijlocul sălii şi işi aştepta băiatul să termine interviul cu un angajator. Între timp, a aplicat şi ea pentru un loc de muncă pentru persoanele necalificate. “M-am interesat de postul de femeie de serviciu. Am terminat doar zece clase. Ce altceva pot găsi. Poate babysitter. Sper ca macăr băiatul să găsească astăzi ceva concret. Acuma s-a interesat de postul de ospătar”, a declarat cu mâhnire aceasta. Ca ea erau zeci de persoane în Sala Foaier. Generaţia de sacrificiu a tranziţiei, pentru care şomajul a fost sinonim cu ieşirea din comunism, era cea mai interesată de un loc de muncă, indiferent de domeniu. “Ce să facem… Nici nu suntem încă de pensie, angajatorii caută numai tineri. Este greu”, au declarat la unison cei trecuţi de 50 de ani prezenţi la Bursa Locurilor de Muncă. Tinerii absolvenţi erau şi ei nemulţumiţi. În foarte multe cazuri, studiile acestora nu işi găsesc aplicabilitate în piaţa muncii din Iaşi. Spre exemplu, Răzvan Bicu pe diploma căruia scrie tehnician mecatronist. “Am depus un CV pentru a deveni ajutor de mecanic auto. Am făcut cursuri de recalificare la AJOFM, am făcut şi un stagiu de practică la RATP, dar nu mi-au oferit ulterior şi un loc de muncă”, a transmis acesta reporterilor “Ziarului de Iaşi”.
 
 
S-au angajat doar 66 de persoane
 
 
Nici angajatorii prezenţi la Bursa nu au fost mulţumiţi de superficialitatea unora dintre aspiranţii la un loc de muncă. “Vin, lasă CV şi cam atât. Nu se interesează de firmă, de proiectele noastre. Nu prea stau la discuţii. Ei întreabă doar cât le dăm salariu şi care este programul de lucru. Vin la noi doar cu partea teoretică, dar fără nici un pic de experienţă”, ne-au transmis o parte din reprezentanţii firmelor. Pe la unele firme din domeniul cofecţiilor, în tabelele de evidenţă erau trecuţi doar unul-doi aspiranţi la un loc de muncă. Reprezentantul unei companii de proiectare, producţie şi construcţie de linii automate de îmbuteliere ne-a transmis că este dispus să angajeze şi persoane fără pregătire în domeniu, urmând a-i învăţa pe parcurs pe tineri tainele meseriei.  
Potrivit datelor AJOFM Iaşi, la Bursa Locurilor de Muncă din Iaşi, respectiv Paşcani au răspuns invitaţiei 119 agenţi economici, care au pus la dispoziţie 1.131 locuri de muncă vacante, dintre care 141 au vizat persoanele cu studii superioare. „Din cele peste 1.720 de persoane care au vizitat standurile agenţilor economici, 1.215 au fost absolvenţi şi 968 au fost selectaţi în vederea angajării în perioada imediat următoare. 66 de absolvenţi au încheiat un contract de muncă corespunzător pregătirii profesionale, din care 4 cu studii superioare”, a transmis Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al instituţiei. „294 de locuri de muncă au fost în domeniul confecţiilor, două pentru persoanele cu studii superioare. În industrie, angajatorii au pus la dispoziţie 86 de locuri vacante, în construcţii 173, iar în servicii 247”, a completat Sîrghie.
 
 

 

 

Comentarii