La ce să se întoarcă Victor Ponta?

vineri, 26 iunie 2015, 01:50
3 MIN
 La ce să se întoarcă Victor Ponta?

Mizele guvernării PSD sunt de mult epuizate, liderii actuali total compromişi. Partidul nu are alternative şi orizont de adaptare la noua realitate a statului de drept.

Viteza derulării avalanşei politice ne arată că probabilitatea revenirii lui Victor Ponta se reduce. Şi chiar dacă, în logica nesimţirii totale cu care ne-a obişnuit, şi-ar pretinde funcţia lăsată prin delegare lui Gabriel Oprea, va găsi un cu totul alt peisaj politic şi altă balanţă de forţe. S-ar confrunta cu o susţinere neclară la guvernare, nu s-ar putea baza pe un PSD dezorientat şi zdruncinat şi va trebui să facă faţă unui preşedinte jucător şi adversar declarat. Se va întoarce într-o altă arhitectură a puterii, unde are un singur rol rezervat: de Popa Prostu’!

Calculele şi imaginaţia i-au fost date peste cap. Degeaba a anunţat, de pe patul de spital, scăderea TVA la 19%, înainte de 1 ianuarie 2016, şi s-a felicitat pentru votarea Codului fiscal. Nu i-a folosit la nimic faptul că a lăsat „misiunea secretă” de modificare a legii avocaturii, ca să atragă anularea unor probe administrate de DNA în dosarul Ponta-Şova-Turceni-Rovinari. După o presiune de câteva luni, PSD şi-a pierdut suflul, nu mai este capabil de mobilizare pentru modificarea codurilor şi nici să arunce nisip în motorul justiţiei. PSD nu a reuşit să pună talpă măcar legii siguranţei naţionale, prin care Klaus Iohannis devine un super preşedinte. Şi pentru cine s-ar bate? Mulţi pesedişti percep că sunt conduşi de un lider laş, hăituit, care şi-a abandonat în pripă responsabilităţile, delegându-l locţiitor pe Gabriel Oprea, fără să consulte partidul.

Odată întors, viaţa i-ar fi infinit mai grea, pentru că Iohannis joacă ofensiv, în sfârşit. A preluat iniţiativa, într-o mutare care i-a făcut până şi pe adversari să se declare „păcăliţi”. Nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE va despărţi apele în coaliţia de guvernare. Pirueta premierului interimar Gabriel Oprea, trecut de partea lui Iohannis, lasă PSD-ul pe dinafară. Singura întrebare este dacă PSD, în aceste condiţii, îşi mai doreşte guvernarea alături de UNPR. Liviu Dragnea spune că „nu în orice condiţii”. Cu DNA-ul pe urme, nici un lider relevant rămas neimplicat în anchete, cu aproape toate robinetele banilor publici monitorizate, pesediştii au ajuns să-şi facă socoteli. Mai merită?

Ceea ce sună catastrofic pentru premier este aglomerarea unor probe grele despre implicarea în acte de corupţie. După câte se spune, dosarele mogulului Sebastian Ghiţă indică o profundă şi sistematică protecţie asigurată de premierul Ponta în acţiuni de spălare de bani, evaziune fiscală şi sifonarea fondurilor europene. O reţea de trafic de influenţă la cel mai înalt nivel, funcţională, de pildă, şi în mituirea alegătorilor din Republica Moldova în campania prezidenţială din 2014. Un singur lucru este cert: tandemul Ghiţă-Ponta respectă tradiţia hoţească şi, când laţul justiţiei se strânge, lansează vechile scenarii cu servicii secrete şi procurori marionetă. 

Mizele guvernării PSD sunt de mult epuizate, liderii actuali total compromişi. Partidul nu are alternative şi orizont de adaptare la noua realitate a statului de drept. Justiţia va grăbi sfârşitul, să vedem dacă se va lăsa cu o prăbuşire zgomotoasă sau cu o destrămare derulată cu încetinitorul. Oricum ar fi, epitaful se scrie cu mâna lui Ponta. 

Comentarii