Social-democraţii ieşeni sunt dezinteresaţi sau dau banii pe sub masă?

La Iaşi, PSD strânge din cotizaţii mai puţin decât la Botoşani sau Neamţ

joi, 04 mai 2017, 01:50
3 MIN
 La Iaşi, PSD strânge din cotizaţii mai puţin decât la Botoşani sau Neamţ

Sumele de bani adunate de PSD Iaşi anul trecut sunt printre cele mai mici din ţară. Potrivit unor date publicate recent în Monitorul Oficial, prelucrate de „Ziarul de Iaşi“, organizaţia judeţeană a adunat din cotizaţii o sumă totală cu puţin peste 253.000 lei (56.000 euro). 

La nivel na­ţional, Iaşul se află pe locul 27 între fi­lialele din ţară, după acest indicator. Cei mai mulţi bani i-a colectat organizaţia din Dâmboviţa, singura care a adunat peste un milion de lei din cotizaţii. Banii daţi de social-democraţii din filialele din zona de nord-est, fief electoral tradiţional al PSD, reprezintă 12% din totalul la nivel naţional. Dacă luăm în calcul doar organizaţia de la Iaşi, atunci cotizaţiile social-democraţilor ieşeni reprezintă 1,7% din total.

Social-democraţii au cotizat cel mai mult în ianuarie 2016

Conform sursei citate, PSD Iaşi a obţinut cei mai mulţi bani în luna ianuarie 2016, respectiv circa 85.000 lei. Suma este mai mare inclusiv faţă de cele înregistrate în lunile de campanie electorală. Astfel, în lunile mai şi iunie, când a fost campania pentru locale, social-democraţii au plătit la partid o sumă de 14.707 lei. De remarcat că în luna de pre-campanie (aprilie), fondurile adunate au fost de peste două ori mai mari (30.808 lei). Un interes mai mare în plata banilor a fost înregistrat în lunile noiembrie şi decembrie, când a fost campania pentru parlamentare. La acel moment, în visteria organizaţiei s-au colectat peste 63.000 lei. O altă lună în care social-democraţii au cotizat într-un mod mai substanţial a fost august (24.801 lei), iar în restul anului, cu excepţiile de mai sus, sumele colectate fiind de cel mult 11.000 lei/lună. Nivelul cel mai scăzut a fost în luna iulie (1.488 lei), imediat după alegerile locale, atunci când organizaţia judeţeană era măcinată de conflicte interne, liderii formaţiunii disputându-şi supre­maţia. Faţă de alte filiale din ţară, care au atras fonduri importante şi din donaţii ale simpatizanţilor, la PSD Iaşi nu a cotizat vreun donator important cu o sumă care să depăşească pragul de 10 salarii de bază minime brute pe ţară. La nivel regiunii de nord-est, Iaşul se află pe locul trei după cuantumul cotizaţiilor, după Botoşani (145.000 euro) şi Neamţ (74.000 euro), organizaţia ieşeană fiind urmată de Vaslui (50.500 euro), Suceava (48.000 euro) şi Bacău (38.000 euro). Cele şase filiale din Regiunea de Nord-Est au colectat, în total, peste 410.000 euro, sumă ce reprezintă 12,4% din totalul la nivel naţional (3,3 mi­lioane euro).

Dobre a dat 22.100 lei partidului său

În Monitorul Oficial au fost publicate informaţii şi în ceea ce priveşte alte două formaţiuni politice de la Iaşi. În context, se remarcă fostul deputat Traian Dobre care a cotizat cu suma de 22.100 lei la Partidul Social Românesc. Practic, Dobre a susţinut de unul singur organizaţia de la Iaşi, în condiţiile în care nu figurează alte sume primite de PSRO din cotizaţii. Un alt politician care a donat fonduri către pro­priul partid este actualul deputat Cosette Chichirău. Ea a cotizat cu suma de 10.500 lei în decembrie 2016 la Partidul Uniunea Salvaţi România. 

Comentarii