De Business

Punem punctul pe știi

La un cutremur mai serios, 80% din proprietarii din Iaşi nu primesc nici o despăgubire

joi, 29 septembrie 2016, 01:50
3 MIN
 La un cutremur mai serios, 80% din proprietarii din Iaşi nu primesc nici o despăgubire

Numai 17,6% dintre locuinţele din Iaşi au o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor. Rata medie la nivel naţional este mai ridicată.

 

Doar 17,6% dintre proprietarii ieşeni de locuinţe au încheiate poliţe obligatorii împotriva dezastrelor naturale, rată aflată sub media naţională, care se situa la sfârşitul lunii trecute la 19,48%. Reprezentanţii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) avertizează asupra acestui fenomen negativ răspândit la nivel naţional, dar în mod special în zona Moldovei, arie de impact pentru cutremurele cu epicentru în Vrancea, dar care stă cel mai prost. Doar 15,89% din locuinţe sunt asigurate de locuitorii judeţelor din regiunea Moldovei, în timp ce în Banat procentul atinge aproape 27%, în Dobrogea e de aproximativ 22%, iar în Bucureşti sare de 38,5%. În contextul cutremurului de 5,3 grade pe scara Richter care s-a resimţit în toată regiunea Moldovei şi nu numai, mulţi proprietari s-au trezit cu crăpături în pereţi sau cu alte pagube, iar asiguratorii spun că pot acorda despăgubiri, numai că nu prea sunt beneficiari.

„Desigur, despăgubirile se pot acorda şi pentru daune mai mici. Dacă aveţi poliţă obligatorie la noi, trebuie să depuneţi o cerere, vom trimite pe cineva să constate daunele, se face dosar şi dacă se confirmă se vor primi şi despăgubiri”, ne-a transmis un operator al companiei de asigurări Groupama.  Deşi în creştere, numărul poliţelor din România este unul redus, la finalul lunii august existând 1,73 milioane  poliţe, cu 14,5% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, din totalul celor peste 8,9 milioane de imobile. La Iaşi, la 31 august erau încheiate 55.904 poliţe de asigurare obligatorii pentru locuinţe, ceea ce reprezintă 17,59% din totalul locuinţelor din judeţ. Folosind un preţ mediu al celor două tipuri de poliţe, respectiv de 15 euro, rezultă că ieşenii au plătit pentru anul 2016 peste 800.000 euro, iar daunele plătite în aceeaşi perioadă solicitanţilor au însumat puţin peste 677 euro. La Vaslui situaţia e mult mai gravă, există 15.948 de poliţe, ceea ce reprezintă 8,81% din totalul locuinţelor şi sunt plătite daune de 4.185 lei. La Botoşani, unde există 17.360 poliţe, adică 9,81%, nu s-a acordat nicio despăgubire. În Vrancea, judeţ afectat des de inundaţii sau cutremure, doar 15,39% din locuitori şi-au asigurat locuinţele (24.227 persoane), o parte din aceştia obţinând în acest an despăgubiri de 93.192 lei.

 
Ce riscuri sunt acoperite
 

Reprezentanţii PAID spun că nu îşi pot explica rata aşa de scăzută a poliţelor obligatorii încheiate la această dată, având în vedere că se percep tarife modice comparativ cu alte ţări europene. Printr-o poliţă PAD, în cazul unui dezastru natural (cutremur, inundaţie, alunecare de teren), proprietarul unui imobil de tip A este despăgubit cu suma de 20.000 de euro în timp de proprietarul unei locuinţe de tip B are o sumă asigurată de 10.000 de euro. „În comparaţie cu alte ţări, precum Italia, unde proprietarii de locuinţe nu sunt protejaţi printr-un sistem naţional, în România avem poliţa PAD, care pentru un tarif anual de 10 sau 20 euro, acoperă despăgubiri în limita sumei de 10.000, respectiv 20.000 de euro. Din păcate, conştientizarea pericolului unui seism sau a altui tip de dezastru natural este mică, iar proprietarii aleg să nu încheie o poliţă de asigurare”, a explicat Nicoleta Radu-Neacşu, director general PAID România.  

 

 

Comentarii