N

Liberalii critică aducerea unor direcţii în subordinea directă a primarului

N

luni, 02 iunie 2014, 01:50
4 MIN
 Liberalii critică aducerea unor direcţii în subordinea directă a primarului

\N

„Acest lucru nu este un semn bun pentru democraţia locală“, a declarat consilierul Marius Dangă. „Noua organigramă corespunde necesităţilor Primăriei şi ultimelor observaţii pe care le-am avut faţă de anumite servicii“, a replicat Gheorghe Nichita

Noua organigramă a Primăriei a fost votată cu câteva abţineri din partea consilierilor locali. Liberalul Marius Dangă a sesizat în cadrul şedinţei de Consiliu Local de sâmbătă că majoritatea direcţiilor se află în subordinea directă a primarului şi că modificările propuse ar fi „periculoase“.

„Am constatat un fel de centralizare excesivă a aparatului, în sensul că se desfiinţează nişte direcţii cărora nu am ce le reproşa şi se duc majoritatea în subordinea directă a primarului, şi acest lucru nu este un semn bun pentru democraţia locală“, a precizat Dangă. Acesta i-a criticat pe edili că multe dintre propunerile sale pentru modificarea organigramei nu au fost luate în seamă de municipalitate.

„Pe vremea când eram viceprimar, am făcut nişte propuneri, de exemplu, înfiinţarea unui birou de urgenţe urbane în subordinea Direcţiei Tehnice care să colecteze de la cetăţeni orice probleme ar avea şi să le distribuie în interiorul Primăriei. Eu solicitasem înfiinţarea unui birou de Servicii pentru Afaceri pentru că azi nu avem un ghişeu unic pentru afaceri. Avem la Serviciul Juridic de avize pentru mici întreprinzători, dar doar pentru avize. Vroiam să facem un birou de city marketing, cineva care să se ocupe de protejarea identităţii Iaşului. Noi vom încerca în continuare să le sprijinim şi de fiecare dată să aducem argumente pentru ele“, a declarat consilierul local.

Primarul Gheorghe Nichita i-a replicat că propunerile ar fi fost luate în seamă dacă liberalii nu rupeau USL. „Dacă l-aţi desfiinţat, avem şi noi dreptul să le punem aşa cum vedem noi că ar trebui să funcţioneze. Noua organigramă corespunde necesităţilor Primăriei şi ultimelor observaţii pe care le-am avut faţă de anumite servicii“, a spus Nichita.

Noua organigramă a Primăriei a primit votul majorităţii consilierilor locali şi va intra în vigoare în perioada următoare. Documentul aduce câteva modificări faţă de organigrama veche. Astfel, Direcţia de Servicii pentru Comunitate a fost desfiinţată în organigramă, la fel şi funcţia de conducere de director executiv, ocupată de Alexandru Hordilă, fostul şef de la Poliţia Locală.

De asemenea, Direcţia Control Intern şi Managementul Calităţii a fost restructurată. Astfel, Serviciul Asociaţii de Proprietari a trecut la Direcţia Tehnică, iar Serviciul Managementul Calităţii a preluat şi Control Intern Managerial, care au trecut în subordonarea primarului. Conducerea municipalităţii a reînfiinţat şi Corpul de Control al primarului.

Pe lângă aceste modificări, Serviciul Relaţii Internaţionale şi Comunicare a fost transformat în Serviciul Relaţii Internaţionale şi Turism care a preluat şi Biroul Proiecte Dezvoltare Turistică de la Direcţia de Dezvoltare şi Proiecte Europene. În plus, Serviciul de Dezvoltare a Capacităţii Administrative va avea în subordine o structură nou-înfiinţată, Biroul de Comunicare, cu şase angajaţi, şi a preluat şi Biroul Programe de Finanţare a Societăţii Civile, şi Compartimentul pentru problemele romilor.

„S-a constatat în timp că multe din activităţile noastre sunt tot mai falimentate din cază că aceste direcţii nu reuşeau să integreze foarte bine circuitul documentelor şi în circuitul necesităţilor Primăriei. Nu sunt decât câteva modificări care au ca scop să funcţionăm mai bine în cadrul Primăriei. Voi avea un control mai bun pentru viitor şi sigur, am reînfiinţat serviciul de Corp Control Primar ca să primească sarcini direct de la primar şi să poată verifica pe toată lumea din Primărie“, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Organigrama Primăriei a primit deja avizul de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Aparatul de specialitate al Primăriei numără 705 posturi, din care 526 sunt ocupate, iar restul vacante.

Consilierii locali au votat la şedinţa de sâmbătă 36 proiecte pe ordinea de zi. Dintre cele mai importante, aleşii au votat proiectul pentru denumirea unei străzi din Iaşi după scriitorul Ion Mitican şi cel pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare al Iaşului profesorului doctor Franz Grehns.

Consilierii au avizat şi lista cu 14 unităţi de învăţământ care vor fi racordate la sistemul centralizat de încălzire, municipalitatea urmând să investească 4,5 milioane de lei pe lucrări de montaj, punere în funcţiune şi echipamente. În plus, consilierii locali au aprobat şi programul Festivalului Internaţional al Educaţiei, şi bugetul de aproximativ 1,75 milioane lei pentru organizarea evenimentului.

Comentarii