Licitaţie pentru un contract uriaş. Se estimează că înlocuirea conductelor de termoficare va costa 28 milioane de euro

sâmbătă, 07 mai 2016, 01:52
2 MIN
 Licitaţie pentru un contract uriaş. Se estimează că înlocuirea conductelor de termoficare va costa 28 milioane de euro

Primăria Iaşi a început procedurile pentru implementarea primului proiect cu finanţare europeană în exerciţiul bugetar 2014 – 2020. Municipalitatea a lansat ieri două licitaţii de lucrări pentru refacerea a peste 75 km din reţeaua de termoficare (primar şi secundar). În total, este vorba despre peste 122 milioane lei, respectiv aproape 28 milioane euro. Fondurile sunt asigurate prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM). 

Lungimea totală a reţelei termice primare ajunge la 97,5 km. În perioada 2008 – 2013 au fost reabilitaţi 9,9 km din această reţea prin înlocuirea conductelor, la care se adaugă 2 km de racorduri noi la modulele termice instalate. În cadrul proiectului actual, propunerea vizează reabilitarea a 13 km din trasee (adica 25 km de retea, din care 8 km anul acesta), respectiv tronsoane din trei magistrale (1, 2 şi 5). „Perioada totală de finalizare a obiectului contractului este de 33 luni, inclusiv perioada de notificare a defectelor”, se arată în caietul de sarcini. În acest caz, valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la 85,8 milioane lei, termenul până la care pot fi înaintate oferte fiind 30 iunie.

În ceea ce priveşte reţelele termice secundare aferente punctelor termice, lungimea totală a acestora este de 124 km, fiind compuse din patru conducte. „În cadrul proiectului se propune reabilitarea a 12,537 km de trasee (adica 50 km de retea, din care 16 km anul acesta – n. red), reprezentând lungimea de traseu aferentă a opt puncte termice”, se precizează în documentaţia de atribuire a procedurii de licitaţie. Potrivit sursei citate, în acest caz, valoarea lucrărilor a fost estimată la 36,5 milioane lei.

„La conductele care nu au fost retehnologizate, izolaţia termică este realizată din vată minerală, protejată cu carton asfaltat. Vechimea acestora este cuprinsă între 30 şi 50 de ani. Problemele apărute în sistemul de conducte secundare neretehnologizate sunt similare celor din sistemul primar, respectiv o funcţionare defectuoasă, iar acolo unde nu există recirculaţie pentru apă caldă menajeră”, au menţionat specialiştii primăriei în caietul de sarcini. Ei au adăugat că problema „cea mai importantă şi deranjantă” pentru consumatori constă în faptul că aceştia nu au temperatura dorită la apa caldă menajeră în mod special la începerea consumului dimineaţa.

„De la punerea în funcţiune a reţelelor termice secundare, până în prezent s-au executat reabilitări ale acestora în proporţie de 59%”, se mai arată în documentaţie. La această a doua licitaţie, termenul de depunere a ofertelor este de 27 iunie.

Comentarii