De Business

Punem punctul pe știi

Lovitură pentru două bănci mari din Iaşi

marți, 03 decembrie 2013, 02:50
3 MIN
 Lovitură pentru două bănci mari din Iaşi
 
Volksbank şi Unicredit Ţiriac Bank au fost amendate de Protecţia Consumatorului. Prima a primit o sancţiune de 10.000 lei, iar cea de a doua 8.000 lei.

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au amendat două instituţii bancare importante în urma unor reclamaţii depuse la sediul instituţiei de consumatori.

Cea mai mare amendă a fost primită de Volksbank, în cuantum de 10.000 lei, pentru nereguli apărute în cadrul unui contract de credit. Conform prevederilor legale, la primirea cererii de credit şi a celorlalte documente ce sunt necesare acordării creditului, furnizorul de servicii financiare are obligaţia de a înmâna imediat consumatorului un înscris datat, semnat şi cu număr de înregistrare, conţinând confirmarea creditorului că i s-au predat toate actele necesare acordării creditului. În speţă, lipseşte o asemenea dovadă. „Agentul constatator a respins argumentaţia instituţiei bancare conform căreia lipsa acestei dovezi este cauzată de transmiterea prin email a ultimelor documente. Conduita prescrisă de lege este una imperativă, iar operatorul economic era obligat să facă demersurile necesare în vederea conformării. Sancţiunea este amendă în cuantum de 10.000 lei, minimul prevăzut de OUG nr. 50/2010. Acelaşi act normativ prevede, însă, sancţiuni drastice de până la 100.000 lei în caz de încălcare a prevederilor legale", a declarat Marian Grigoraş, comisar şef al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor. Cealaltă insituţie bancară amendată de CJPC Iaşi este Unicredit Ţiriac Bank, ce a primit o sancţiune de 8.000 lei. Consumatorul reclama faptul că are calitatea de beneficiar al unui contract de credit încheiat în anul 2007, iar după 6 ani de la semnarea contractului instituţia bancară l-a notificat cu un debit de 1.180,04 lei, compus dintr-o taxă anuală de 36 lei la care au fost calculată dobânda penalizatoare. Comisarii au reţinut că între părţi s-a încheiat un contract pentru emiterea unui card de credit cu o limită de credit în valoare de 2.900 lei. Durata iniţială a fost de 24 de luni şi s-a prelungit ulterior automat, cu acordul consumatorului. Deşi au fost emise rapoarte de activitate lunare, pe acestea nu apar niciun fel de restanţe, potrivit CJPC Iaşi. În plus, banca nu a facut dovada notificării consumatorului cu privire la restanţele respective. „Calcularea de dobânzi penalizatoare într-un cuantum semnifcativ, în lipsa unor prevederi contractuale exprese, care să dea dreptul aplicării acestor penalităţi, precum şi lipsa oricăror demersuri în 6 ani, cât a fost durata relaţiilor contractuale, în a anunţa beneficiarul despre acest fapt, denotă un comportament incorect faţă de consumator”, a explicat Marian Grigoraş. Pe lângă amenda de 8000 de lei, conducerea băncii va trebui să facă demersurile necesare recalculării restanţelor de plată ale consumatorului, cu exonerarea de la plata penalităţilor. Reprezentanţii celor două bănci nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei pentru a prezenta un punct de vedere pe această temă.

 

 

 

Comentarii