De Business

Punem punctul pe știi

Marile magazine, luate la bani mărunţi: Unde sunt cele mai ieftine fructe şi legume

"Ziarul de Iaşi” a realizat un experiment inedit şi a comparat oferta de la raioanele de fructe şi legume din reţele a cinci supermarketuri.

sâmbătă, 30 martie 2013, 02:50
4 MIN
 Marile magazine, luate la bani mărunţi: Unde sunt cele mai ieftine fructe şi legume

Perioada postului este una în care ieşenii se îndreaptă foarte mult către mâncărurile ce nu conţin lapte, carne, brânzeturi sau ouă. Cu această ocazie, reporterii de la Ziarul de Iaşi au studiat preţurile la fructe şi legume din marile magazine şi au alcătuit un top al celor mai iettine şi cele mai scumpe. Astfel am putut observa că în timp ce unele dintre ele aveau rafturile pline de legume şi fructe, la altele abia dacă se mai găsea ceva de cumpărat.

De precizat este faptul că am luat în considerare în special legumele şi fructele proaspete, vândute în regim vrac. Ieri, în jurul orei 11, la raionul de fructe-legume din Kauflandul din Nicolina era mare îmbulzeală. Oamenii erau prezenţi aici într-un număr destul de mare, arătându-se interesaţi de produse de bază precum roşii, cartofi, ceapă sau alte legume. Cu toate acestea, pe lângă faptul că unii sunt preocupaţi să-şi umple propriile coşuri, sunt oameni care îşi fac timp să dea altor ieşeni sfaturi. Nu cumpăraţi, doamnă usturoi din China, că după puţin timp se învineţeşte şi se strică foarte repede. Usturoiul trebuie să aibă mustăţi la un capăt pentru a fi bun. Mai bine căutaţi usturoi românesc”, i-a sugerat un bărbat unei doamne. Preţurile din magazine diferă când vine vorba de aceleaşi de produse. De exemplu, în Kaufland, un kilogram de roşii costa ieri 6,99 lei, unul de morcovi 1,93 lei, iar kilogramul de păstârnac se vindea cu 3,99 lei. Mai apoi, bananele nu treceau de preţul de 4,99 de lei per kilogram, în timp ce lămâile, numai bune pentru perioada rece se vindeau cu 5,49 de lei. La Billa, magazinul de la gară, ieşenii se întreceau tot în a cumpăra legume şi fructe, pe când la raionul de carne aproape nu era niciun client. Aici, însă, roşiile erau ieri ceva mai scumpe faţă de Kaufland, un kilogram costând 7,99 de lei. Ceapa galbenă din Polonia şi Austria se vindea cu 1,99 lei per kilogram, ceapa roşie din Olanda cu 3,49 de lei, iar morcovii din România, Polonia şi Olanda cu 1,79 de lei. În ceea ce priveşte legumele, am observat că un kilogram de banane costa la Billa 5,49 de lei, în timp ce un kilogram de lămâi nu depăşea 5,79 de lei. O altă oprire din drumul nostru a fost la Carrefour, magazinul din Baza 3. Preţurile de aici nu variază decât cu câţiva bănuţi faţă de primele două magazine. Astfel, ceapa roşie costa ieri 3,50 lei, cartofii roz 2,59 lei, iar sfecla 2 lei. Lămâile, în schimb, aveau acelaşi preţ ca în Billa, adică 5,49 de lei, pe când kilogramul de kiwi costa 5 lei. Pentru a vedea care sunt preţurile din Auchan, am mers şi aici. Aşa am putut vedea chiar şi străini ce erau în căutarea fructelor şi a legumelor. I want to cook something special with potatoes” (nr: Vreau să gătesc ceva deosebit pe bază de cartofi”), a spus un tânăr student.

 
 
Ce a putut găsi pe rafturi? Cartofi roz la 1,99 de lei, dar care se vindeau la sac, precum şi cartofi noi la 3,49 lei kilogramul, cei din urmă putând fi achiziţionaţi în regim vrac. Roşiile aveau aici cel mai mare preţ comparativ cu toate celelalte magazine în care am mers, respectiv 9,49 lei, acestea fiind aduse din Spania. În acelaşi timp, ceapa galbenă se vindea ieri în Auchan cu 1,79 de lei, iar cea roşie cu 3,49 de lei. Cea de-a cincea oprire pe care am făcut-o în căutarea preţurilor la legume şi fructe a fost în Lidl, magazinul deschis la sfârşitul anului trecut în Tătăraşi. Rafturile cu produsele pe care le căutam erau însă mai mult goale decât pline, semn că ieşenii dăduseră deja iama în legume şi fructe. În Lidl, roşiile costau ieri 8,49 lei, iar cartofii albi 2,49 lei, adică tot atât cât trebuia să plătească un ieşean pentru un kilogram de morcovi. Unele produse se vindeau însă ambalate, aşa cum este şi cazul păstârnacului pe care clienţii îl puteau găsi la pungi de 500 de grame, la preţul de 2,99 de lei. La categoria fructe am putut observa că lămâile se vindeau cu 5,99 de lei, portocalele cu 3,99 de lei, iar kiwi-ul se vindea la bucată, un fruct costând 1,49 lei. În urma analizei pe care am realizat-o am putut observa că marile magazine din Iaşi au o politică prin care în aceeaşi zi, într-unul din supermarketuri ieşenii nu pot să găsească un produs, pe când în celelalte acelaşi produs să fie prezent pe rafturi. De asemenea, anumite legume nu se găsesc întotdeauna în regim vrac, dar pot fi achiziţionate ambalate, în pachete de 500 de grame, de cele mai multe ori sau chiar direct congelate. Magazinele recurg la aceste tehnici comerciale ca să îşi diverenţieze oferta.
 
 

 

 

Comentarii