De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicamentele scumpe vor fi prescrise mai uşor

luni, 26 iunie 2017, 17:35
2 MIN
 Medicamentele scumpe vor fi prescrise mai uşor

Accesul pacienţilor la medicamentelor scumpe ar trebui să nu mai constituie o corvoadă. În urma adoptării HG nr 18/2017, prin care se desfiinţează comisiile de experţi de la nivelul CNAS, bolnavii primesc tratamentul în baza documentelor electronice pe care medicii de familie le trimit caselor de asigurări de sănătate. 

Totuşi, după adoptarea hotărâii de Guvern, în spaţiul public au apărut o serie de afirmaţii potrivit cărora prescrierea directă a medicamentelor scumpe ar fi neclară. În acest sens, CNAS a transmis printr-un comunicat de presă o serie de lămuriri. „CNAS precizează că în aplicarea HG nr. 18/2017, care elimină pârghia administrativă a comisiilor de experţi, CNAS a emis Ordinul 141 – publicat în M. Of. nr. 151/28.02.2017 – dezbătut public, în prealabil, cu respectarea regulilor de transparenţă decizională. În acelaşi scop, Ministerul Sănătăţii şi CNAS au operat o serie de modificări în Ordinul comun 1301/500/2008, de aprobare a protocoalelor terapeutice – Ordinul MS/CNAS nr. 192/142, publicat în M.Of. nr. 152/28.02.2017“, se arată în comunicatul citat.

Potrivit acestuia, CNAS a mai efectuat modificări în alte acte normative subsecvente referitoare la prescrierea medicamentelor şi la raportarea activităţii furnizorilor de servicii medicale şi medicamente, pentru a le pune în acord cu trecerea la noua procedură de prescriere a medicamentelor scumpe. Conform CNAS, noua procedură de prescriere a medicamentelor scumpe este simplificată. Începând cu 1 martie 2017, medicii prescriptori trebuie doar să completeze formularul aferent protocolului terapeutic pentru medicamentul/boala respectivă şi să îl transmită prin mijloace electronice către casele de asigurări de sănătate cu care sunt în relaţii contractuale, după care reţeta poate fi emisă. CNAS mai arată că, în scurt timp, transmiterea se va face online către Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), urmând ca reţeta să fie prescrisă după primirea unei confirmări de la sistemul informatic. 

 

 

Comentarii