De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicii de familie se plâng că, în timp ce toţi vorbesc de măriri de lefuri, lor le scad veniturile

miercuri, 17 mai 2017, 01:50
3 MIN
 Medicii de familie se plâng că, în timp ce toţi vorbesc de măriri de lefuri, lor le scad veniturile

Reprezentanţii acestora spun că, în câţiva ani, acest sector medical va intra într-o mare criză de personal, din cauza neatractivităţii financiare.

Medicii de familie membri ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au realizat un document de poziţie în care pre­zintă atât problemele din sistem cu care se confruntă, oferind în acelaşi timp şi soluţii pentru rezolvarea lor. Aceştia susţin că „medicina de familie este o şansa subutilizată de sistemul medical românesc“, principala problemă fiind faptul că ve­niturile cabinetelor asigură în ge­neral doar costurile de funcţionare.

„Din 2015 până în 2017, creşterile alocate cabinetelor de medicina de familie sunt în mod real extrem de mici, acoperind, în general, doar creşterile costurilor de func­ţio­nare. Medicina primară nu beneficiază ăde salarii şi nu ni se aplică legea salarizării unice ca în sistemul bugetar, deşi veniturile noastre sunt provenite din sistemul public, iar medicina de fa­milie oferă servicii de interes public. Dacă salariul brut al unui medic primar încadrat pe post de medic şcolar este astăzi 5.479 lei, venitul brut al unui medic primar la un cabinet cu 1.000 asiguraţi pe listă este în jur de 3.000 de lei“, au precizat reprezentanţii SNMF. De asemenea, aceştia au mai spus că veniturile au crescut cu doar 8,33%, acoperind creşterea costurilor cu utilităţile, astfel încât nici medicii şi nici asistenţii acestora nu pot beneficia de nicio creştere de venit. Mai mult, estimarea făcută de aceştia arată că în medie cheltuielile de funcţionare pentru un ca­binet ajung la 4.600 de lei pe lună, aici fiind incluse chiria, aproximată la 1.000 de lei, dar şi cheltuieli cum ar fi curentul, încălzirea, apa rece, telefonul, dar şi consumabilele medicale sau materialele de igienă, curăţenie, dezinfecţie.

Medicii de familie consideră că, în aceste condiţii, specialitatea este şi se va menţine neatractivă pentru tineri, ceea ce va duce în câţiva ani la situaţia să nu mai existe resursa umană necesară pentru asigurarea asistenţei medicale. De exemplu, şi în judeţul Iaşi există zone desco­perite din acest punct de vedere, în special în mediul rural. „Medicii de familie din mediul rural tind să îşi vândă praxisurile şi să meargă în oraş, rămânând zone desco­perite în care este greu să găseşti înlocuitori. Explicaţia ar fi că majoritatea celor care lucrează în medicina de familie sunt femei şi, dacă ele se mută la ţară, asta înseamnă că şi copiii lor vor urma şcoala la ţară, ceea ce le pune într-o situaţie defavorizată. Toate merg mână în mână, problema este că avem două Românii, una mai dezvoltată în oraşele mari şi una rurală, slab dezvoltată“, a precizat dr. Liviu Oprea, medic de familie şi preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi. Soluţiile oferite de reprezentanţii SNMF sunt creşterea treptată a finanţării prin transferuri la FNUASS de la bugetul de stat, încât până în 2020 să ajungă la media europeană de 10-14%, dar şi existenţa a câteva facilităţi fiscale, cum ar fi impozit zero pe venit sau cel mult 1%.  O măsură imediată propusă de aceştia ar fi renunţarea la plata contribuţiei de sănătate de către medici şi asistenţii medicali din cabinet, cum era prevăzut înainte de anul 2005.  
 
 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii