De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicii încă o aşteaptă pe mama care se teme că-i vor fi luate organele copilului ei

marți, 18 iulie 2017, 01:50
2 MIN
 Medicii încă o aşteaptă pe mama care se teme că-i vor fi luate organele copilului ei

Deşi în cursul zilei de ieri mama copilului care suferă de o afecţiune congenitală a inimii şi care necesită o intervenţie chirurgicală a fost aşteptată la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi pentru a discuta cu medicii ieşeni şi pentru a-şi da acordul în ve­derea efectuării operaţiei, aceasta nu s-a prezentat. Cazul a fost prezentat pe larg în articolul „Un copil se stinge în spital. Mama refuză operaţie, crezând că-i vor lua organele“ din data de 12 iulie. 

Reprezentanţii spitalului susţin că la sfârşitul săptămânii trecute au primit din partea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din Neamţ un răspuns oficial în care era menţionat că reprezentatul legal al copilului este mama sa şi chiar dacă acesta se află încă din anul 2007 într-un sistem de protecţie în cadrul Complexului Roma­niţa, este vizitat în repetate rânduri de mamă, bunică sau alte rude, ceea ce face ca decizia să aparţină mamei în totalitate. În acest caz, având în vedere că mama acestuia nu este de găsit, cel mai probabil zilele următoare va fi luată decizia de a fi întrunită o comisie de arbitraj, pe baza prevederilor ordinului 145 al Ministerului Sănătăţii. „Spitalul a primit un răspuns oficial de la DGASPC Neamţ în care am fost informaţi că mama este repre­zentantul legal, chiar dacă se află instituţionalizat la ei, res­pon­sabilitatea pe partea me­dicală îi revine mamei. În acest caz, zilele următoare va fi în­trunită o comisie, trebuie să fie o comisie formată din trei medici care să stabilească atitudinea terapeutică în cazul în care mama sau alt reprezentant legal refuză sau nu sunt prezenţi la luarea deciziei“, a explicat dr. Tamara Soalnge Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. 

Conform ordi­nului 145, în art. 17 este men­ţionat că „în cazul în care furnizorii de servicii medicale consi­deră că intervenţia este în interesul pacientului, iar re­prezentantul legal refuză să îşi dea consimţământul, decizia este declinată unei comisii de specialitate. Comisia de arbitraj este constituită din trei medici pentru pacienţii internaţi în spitale şi din doi medici pentru pacienţii din ambulator“. 
Reamintim că băiatul suferă de tetralogie Fallot, adică are mai multe defecte la nivelul inimii, care îl împiedică să se dezvolte şi să ducă o viaţă normală, defecte care însă s-ar putea corecta chirurgical. Acum trei ani, în anul 2014, prin intermediul medicilor şi al asistenţilor so­ciali, băiatul a avut şansa să fie operat de o echipă medicală din Israel, însă mama a refuzat, crezând că de fapt medicii ar vrea să vândă organele copilului, la acel moment apelând la diverse ameninţări asupra asistenţilor sociali care se ocupau de caz. 

Comentarii