Merkel exclude orice referendum turc în Germania în vederea reintroducerii pedepsei cu moartea

marți, 09 mai 2017, 13:15
2 MIN
 Merkel exclude orice referendum turc în Germania în vederea reintroducerii pedepsei cu moartea

Cancelarul german Angela Merkel a respins ”categoric” organizarea pe teritoriul german a unei eventuale campanii în vederea unui referendum pe tema reintroducerii pedepsei cu moartea în Turcia, relatează AFP. ”Pedeapsa cu moartea este un subiect pe care-l refuzăm categoric. 

De ce să se dea o autorizare (să se facă campanie), dacă nu suntem obligaţi? Nu o vom face”, a declarat cancelarul german într-un interviu pentru postul de radio regional WDR difuzat marţi. Guvernul german a anunţat deja, vineri, că dacă Turcia va organiza un referendum pe tema reintroducerii pedepsei capitale, Germania nu va permite ca scrutinul să aibă loc pe teritoriul său, unde trăiesc 1,4 milioane de alegători turci.

”Din punct de vedere politic este de neconceput să autorizăm o asemenea consultare pe tema unei măsuri aflate în opoziţie clară cu Constituţia noastră şi cu valorile europene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului Steffen Seibert. Campania electorală în Germania în vederea referendumului din aprilie cu privire la o consolidare a puterilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a afectat deja relaţiile între Turcia şi Germania. Şeful statului turc a acuzat Guvernul german de practici naziste, după ce miniştri turcii au fost împiedicaţi să facă campanie pe teritoriul german.

După victoria fragilă şi contestată în referendumul pe tema consolidării puterilor lui Erdogan, şeful statului turc s-a declarat pregătit să organizeze o nouă consultare, de această dată în vederea reintroducerii pedepsei cu moartea. O asemenea măsură ar fi ”sinonimă cu sfârşitul visului european” al Turciei, a avertizat şeful diplomaţiei germane Sigmar Gabriel. Recep Tayyip Erdogan este acuzat de către criticii săi de o derivă autoritaristă, după puciul eşuat din iulie, urmat de arestarea câtorva zeci de mii de persoane, inclusiv numeroşi jurnalişti critici.

 

    

Comentarii