Migraţiile politice, bilanţ la zi: Consilierii locali PDL Axinia şi Bârhală, cu un picior în PSD

vineri, 05 septembrie 2014, 01:54
3 MIN
 Migraţiile politice, bilanţ la zi: Consilierii locali PDL Axinia şi Bârhală, cu un picior în PSD

PSD ar putea da lovitura pe piaţa transferurilor din politica locală. Săp­tămâna viitoare ar putea aduce noi nume de aleşi locali în tabăra PSD, oficializarea transferurilor urmând să aibă loc după ce vor fi lămurite acuzele de neconstituţionalitate aduse ordonanţei de urgenţă care permite primarilor şi consilierilor să demisioneze din partidul din care fac parte, fără a risca să-şi piardă mandatul.

Surse din cadrul PSD au dat ieri ca sigură cooptarea viceprimarului Gabriel Surdu, alături de acesta urmând să părăsească PDL şi consilierii locali Constantin Axinia şi Constantin Bârhală. Depunerea ade­ziu­nilor de către cei trei este aşteptată în următoarele zile. „Da, am discutat această chestiune. Mi s-a propus şi sunt în studiu. O să iau o hotărâre în funcţie de ce doresc să fac, dar această decizie va fi luată cu mult înainte de expirarea termenului de 45 de zile din ordonanţă. Nu am nicio reţinere în ce priveşte PSD. La urma urmei, nici nu se poate compara comportamentul PSD faţă de mine cu modul cum s-a purtat PDL“, a declarat Surdu.

Şi Axinia a confirmat discuţiile cu re­prezentanţii PSD şi intenţia de a se înscrie în acest partid. Axinia şi-a luat totuşi timp de gândire de 45 de zile. În cazul său, trecerea la PSD este explicată prin relaţiile tensionate cu actuala conducere a PDL, dar şi prin relaţia apropiată cu Dan Cârlan. „Lucrurile ar fi stat altfel, dacă nu erau toţi ăştia ca­re s-au întors în partid după ce l-au scui­pat. Oprea nu ne-a ajutat cu ni­mic, nici nu a dat pe la partid doi ani de zile. Spînu a plecat la PNŢ şi s-a întors şef. Grigore e membru fondator al PMP şi s-a întors în PDL. Toma­şeschi a plecat la Forţa Civică şi s-a întors pe cai mari în conducerea PDL. Văd că dacă pleci din partid şi-ţi ştergi picioa­rele de el, devii şef“, a spus Axinia.

Conform unor surse din interiorul PSD, conducerea filialei ieşene a partidului şi-a stabilit ca obiectiv re­crutarea a 10 primari dintre cei ai opoziţiei. Unul dintre „greii“ PNL din mediul rural, primarul comunei Pri­săcani, Constantin Chirilă, este unul dintre cei aşteptaţi la sediul PSD din Ştefan cel Mare. Aceasta cu atât mai mult cu cât el este un apropiat al fostului vicepreşedinte al Consiliului Jude­ţean, Victor Chirilă, exclus din PNL. Primarul din Prisăcani s-ar adău­ga astfel celui din Moţca, Constantin Hobincă, care şi-a declarat intenţia fermă de a părăsi PNL în favoarea PSD. „Eu sunt sportiv de felul meu. Am coloana vertebrală dreaptă. Dacă mă plachează cineva, stau de vorbă. S-ar putea să fiu placat în astea 45 de zile“, a spus Chirilă.

De partea cealaltă, primarii membri ai PSD se află şi ei sub asediu. Surse politice afirmă că primarul PSD din Dobrovăţ, Cătălin Mărtinuş este curtat intens de PNL, al cărui membru a fost în trecut. Un argument în discuţii ar putea fi DJ 247 care leagă comuna de DN 24. Reabilitarea drumului de 15,9 km a demarat încă din 2007, suma necesară pentru finalizarea lucrărilor fiind evaluată în momentul respectiv la 5,2 milioane de lei. Lucrările nu au fost încheiate nici până azi. Primarul a negat însă că are vreo astfel de intenţie. „Oameni buni sunt şi într-o parte şi în alta“, a spus el.

Comentarii