De Sănătate

Punem punctul pe știi

Noul guvern le transmite urarea „La anu’ şi la mulţi ani!“

Ministerul i-a scăpat pe copiii de 14 ani de vaccinul diftero-tetanic

marți, 18 iulie 2017, 01:50
1 MIN
 Ministerul i-a scăpat pe copiii de 14 ani de vaccinul diftero-tetanic

În ultimele luni, copiii cu vârsta de 14 ani din judeţul Iaşi au rămas nevaccinaţi diftero-tetanic din cauză că vaccinul Diftavax sau DT lipseşte din cabinetele medicilor de familie. Aprovizionarea cu acest vaccin nu s-a făcut de mai multe luni, iar pentru că acesta se achiziţionează prin licitaţie naţională, nu poate fi găsit în farmacii pentru a putea fi cumpărat de către părinţi.

„Acesta lipseşte de mai mult timp, nu poate fi înlocuit, astfel că nu ne rămâne decât să aşteptăm. În mod normal, acesta se face şi la adulţi din zece în zece ani, la noi însă nu se face nefiind obligatoriu, în alte ţări cum ar fi Germania se respectă acest lucru. E un rapel după vaccinarea corectă DiTePer, conform calendarului de vaccinare“, a precizat dr. Maria Daniil, medic de familie ieşean. 

Vaccinul Diftavax este un produs biologic care se adresează copiilor cu vârsta de 14 ani, conţinând două ti­puri de antigene, adică difterie şi tetanos, fiind achiziţionat prin licitaţie naţională. Acesta se administrează gratuit copiilor, conform calendarului de vaccinare. Pentru că imunitatea dobândită prin vaccinarea DiTePer nu este valabilă pe viaţă, iar zgârieturile sau muşcăturile de animale pot cauza infecţia tetanică, se recomandă administrarea unei doze la fiecare zece ani. 

Tetanosul este o boală infecţioasă acută, cauzată de bacilul anaerob Clostridium tetani, determinând o afectare neurologică caracterizată de tonus muscular crescut şi spasme musculare care pot provoca fracturi, sufocare sau insuficienţă respiratorie.

Comentarii