Bucurie şi tristeţe ieri la premierea zecistelor de la bacalaureat

Minţile sclipitoare din Iaşi aleg să facă studiile în străinătate

miercuri, 28 august 2013, 01:50
2 MIN
 Minţile sclipitoare din Iaşi aleg să facă studiile în străinătate

Cele 13 absolvente au primit fiecare câte un premiu de 3.000 lei din partea ministerului.

Cei 13 zecişti ieşeni de la bacalaureat, toate fete în acest an, au primit ieri, într-un cadru festiv, câte 3.000 de lei din partea Ministerului Educaţiei pentru performanţa lor. Această distincţie vine după ce Inspectoratul Şcolar şi Primăria au acordat premii de excelenţă absolventelor cu 10 pe linie la examenul de maturitate.

Alexandra Istrate, Monica Fostzo (Colegiul Naţional), Maria Luchian, Eliza Froicu, Anca Zăinescu (Colegiul „C. Negruzzi“), Maria Chiriac, Elena Vonica (Colegiul „E. Racoviţă“), Martha Munteanu, Diana Gherasim, Ioana Ceomîrtan (Colegiul Naţional „M. Eminescu“), Cezara Dulce (Liceul Tehnologic Economic de Turism), Sorina Marinescu (Liceul „V. Alecsandri“) şi Mariana Nastasia (Liceul Pedagogic „V. Lupu“) au fost felicitate de inspectorul şcolar general, care şi-a exprimat convingerea că vor reprezenta cu succes învăţământul ieşean.

Aproape jumătate dintre absolventele de nota 10 vor pleca la studii în străinătate. De exemplu, Maria Luchian va urma facultatea la Londra, la King’s College, unde se va specializa în drept britanic. „Sora mea a studiat tot acolo şi a avut o experienţă minunată. Ea a avut un rol important în decizia mea. Imediat după ce îmi voi susţine licenţa, va trebui să fac un an de practică, apoi doi ani de ucenicie. După aceşti şase ani pot profesa. Mă gândesc să lucrez pentru început într-o firmă de avocatură, dar nu exclud posibilitatea de a mă întoarce în ţară“, spune Maria.

Exodul celor mai buni elevi către vest provoacă stări contradictorii, de bucurie şi tristeţe, cadrelor didactice. „Poate exista un sentiment de mândrie că şcoala ieşeană furnizează absolvenţi foarte buni, care se regăsesc într-un mediu universitar de calitate, bine cotat. Dintr-o perspectivă sociologică, e un fenomen care ne dă un sentiment de tristeţe, pentru că nu se regăsesc în mediul economic sau social ieşean, deşi sunt copii foarte buni. Au preocupări serioase, minţi foarte bune, sunt copii care lucrează mult, cu seriozitate, responsabilitate, cu vocaţie pe anumite domenii. Nu faptul că pleacă este îngrijorător, ci faptul că nu se mai întorc“, a încheiat Camelia Gavrilă, şefa IŞJ.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii