Miron Mitrea şi-a scris memoriile în puşcărie. Sunt despre Roman şi Iliescu

marți, 21 iulie 2015, 13:22
2 MIN
 Miron Mitrea şi-a scris memoriile în puşcărie. Sunt despre Roman şi Iliescu
Încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă, fostul parlamentar PSD Miron Mitrea a scris prima lui carte de după gratii: „Amintiri… subiective. Momente de istorie imediată”, în care dezvăluie experienţe inedite trăite cu Petre Roman şi Ion Iliescu.

Revoluţia din 1989 l-a prins la Autobaza Întreprinderii de Utilaj Greu pentru Construcţii (IUGC) Bucureşti. Acum, Penitenciarul Poarta Albă, unde ispăşeşte doi ani de închisoare, l-a „încarcerat” pentru opt ore pe zi la Autobaza unei firme de transport privat din Constanţa. Mai mult, fostul parlamentar PSD a intrat în rândul scriitorilor de după gratii.

Fostul şef al Sindicatului Şoferilor din România, Miron Mitrea, a fost condamnat definitiv, pe 13 februarie, la doi ani de închisoare cu executare, fiind acuzat de DNA că a luat mită de la Irina Jianu, fostul inspector şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii. Pentru a-şi păstra funcţia, aceasta ar fi efectuat lucrările de renovare la casa mamei lui Mitrea. Căutat cu mare tărăboi la Bucureşti, inculpatul a anunţat calm, de la Constanţa, că se pune la dispoziţia autorităţilor şi, în aceeaşi zi, la ora 18.00, era deja la Poarta Albă.

Cinci luni a fost perioada în care Miron Mitrea şi-a văzut liniştit de pedeapsă la secţia Valu lui Traian a Penitenciarului Poarta Albă, unde sunt încarceraţi „semideschişii”.

În urmă cu câteva zile, o editură din Constanţa a scos de sub lumina tiparului volumul scris în închisoare al fostului lider sindical, ministru şi parlamentar PSD, Miron Mitrea. „Amintiri… subiective. Momente de istorie imediată” este o carte de povestiri despre Revoluţie şi Mineriadă. „Fiecare om are adevărurile lui”, este mottoul creaţiei literare a proaspătului scriitor. Toate povestirile, cu excepţia epilogurilor, au fost trăite de Miron Mitrea. „Pentru că le-am trăit. Şi pentru că întâmplarea m-a pus în mijlocul lor. Pentru că încă sunt, şi vor mai fi, o mulţime de controverse”, explică autorul, în introducere.

Cartea despre Revoluţie şi Mineriadă este scrisă, alternativ, la persoana întâi sau la a treia, personajul fiind acelaşi Miti, cu flashback-uri în perioada de dinainte de ‘89, când lucra la Autobaza IUGC.

Citiţi fragmente din volum pe evz.ro

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii