De Business

Punem punctul pe știi

Misterul de pe piaţa imobiliară

In timp ce numărul tranzacţiilor a rămas relativ constant, iar preţul caselor şi terenurilor a scăzut chiar şi cu 50% încasările Fiscului din taxele pe vânzările de imobile au săltat cu 16%.

luni, 08 aprilie 2013, 01:50
4 MIN
 Misterul de pe piaţa imobiliară

Datele prezentate de Fisc în privinţa colectării impozitului pe tranzacţiile imobiliare arată un paradox. În timp, ce preţurile imobilelor au scăzut constant în ultimii cinci ani, iar tranzacţiile au rămas aproximativ la fel valoarea încasărilor din aceste taxe au crescut.

 

Specialiştii în domeniu au puţine explicaţii faţă de această situaţie, iar finanţiştii se bucură de încasări dar ridică din umeri.
 
De la 13 la 15,3 milioane lei
 
Reporterii „Ziarul de Iaşi” au încercat să aproximeze valoarea tranzacţiilor în funcţie de impozitele pe care birourile notariale le achită către bugetul consolidat al statului în momentul în care încheie un document de înstrăinare a unui imobil. Numai în 2010, notarii ieşeni au „vărsat” la bugetul de stat 13,1 milioane lei. În anul următor, suma a crescut cu 800.000 lei, ca în 2012 să depăşească 15,3 milioane lei. Dacă luăm în considerare un impozit mediu plătit de notari, se poate observa cum valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare din judeţ creşte de la circa 120 milioane euro în 2010 la aproape 128 milioane euro în anul următor şi 140 milioane euro anul trecut. “Se observă o creştere de la an la an a impozitelor plătite prin birourile notariale reprezentând o parte substanţială a veniturilor colectate la bugetul consolidat al statului şi, în acelaşi timp, apreciem şi o creştere a valorii tranzacţiilor imobiliare efectuate de către persoane fizice, dar şi juridice, aspect care arată o îmbunătăţire a investiţiilor înregistrate la nivelul judeţului”, a oferit o explicaţie subţire Maria Ţăran, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Finanţe Publice Judeţene.
 
Un notar norocos
 
Anul trecut, cea mai mare sumă plătită de un notar pentru tranzacţiile imobiliare încheiate a fost de 1,6 milioane lei, peste 10% valoare totală a impozitelor colectate la bugetul de stat. Ca o comparaţie, în ani precedenţi, suma impozitelor plătite de un singur notar bugetului de stat era de circa 800.000 lei. Sumele colectate la buget în urma tranzacţiilor imobiliare sunt îmbucurătoare pentru economia judeţului, însă o încercare de a explica majorarea de la an la an creează reale probleme. Potrivit datelor furnizate de către Camera Notarilor Publici din Iaşi, numărul tranzacţiilor imobiliare efectuate de ieşeni în ultimii trei ani nu a suferit modificări semnificative. Paradoxal, deşi preţurile imobilelor a scăzut în ultimii trei ani din cauza crizei şi numărul tranzacţiilor nu s-a modificat consistent, valoarea pieţei imobiliare a crescut. Cele mai rezonabile explicaţii ar putea fi creşterea tranzacţiilor cu terenuri şi case foarte scumpe sau îmbunătăţirea sistemului de colectare. Cu toate acestea, reprezentantul notarilor ieşeni are o altă ipoteză, considerând că o posibilă explicaţie ar fi înmulţirea tranzacţiilor cu imobile deţinute sub trei ani, pentru care se plăteşte un impozit de 3%, faţă de cei 2% pentru imobilele avute în proprietate o perioadă mai îndelungată. „Explicaţii ale acestei creşteri din ultimii ani pot fi multiple, însă nu cred că printre acestea se numără şi creşterea numărului tranzacţiilor imobiliare. În orice caz, trebuie avut în vedere şi faptul că impozitele plătite de birourile notariale fac referire atât la înstrăinări, cât şi la moşteniri. Eu cred că în ultimii ani s-au perfectat mai multe documente pentru imobile deţinute sub trei ani, ceea ce face ca impozitul plătit de notari să fie de 3%. Preţul imobilelor noi este destul de piperat şi lumea s-a orientat către imobile mai vechi”, a declarat Andi Cheptine, preşedintele Camerei Notarilor Publici din Iaşi.
 
Datorii la stat
 
O altă explicaţie este oferită şi de unui din cei mai importanţi jucători de pe piaţa imobiliară din Iasi, respectiv Ioan Zapodeanu. Omul de afaceri spune că nu îşi aminteşte să fi fost în ultimii ani super tranzacţii, dar confirmă că ar putea fi şi aceasta o explicaţie. „Nu-mi aduc aminte de tranzacţii de renume anul trecut, de exemplu, dar este corect ca să crească impozitele în urma tranzacţionării unor imobile scumpe. Eu cred că este vorba despre un alt fenomen, persoanele cu bani au prins nişte preţuri mai bune în ultimii ani şi şi-au securizat fondurile într-un teren sau o casă, în loc să le mai ţină în bancă. Mai mult, şi eliberarea a tot mai multe titluri de proprietate a avut un cuvânt important de spus în aceste sume. Mulţi dintre cei care intră în posesia unui titlu de proprietate sunt în vârstă şi fie vând terenul, fie îl lasă moşetnire, şi automat se plătesc impozite. Eu cred că cifra se află în creştere, zilnic am treabă pe la notari şi e plin de persoane care vor să vândă”, ne-a spus Ioan Zapodeanu. Totodată, omul de afaceri susţine că sistemul de colectare a impozitelor ar fi putut să cunoască unele îmbunătăţiri, iar notarii datornici să îşi fi achitat din obligaţii. „Vă spun din experienţă că există notari care iau bani pentru impozite de la tranzacţii dar uită să îi mai dea la Fisc”, a explicat omul de afaceri.

 

 

Comentarii