MONUMENTELE NATURII DIN ROMÂNIA: Sfinxul Bănățean

miercuri, 24 iunie 2015, 21:30
2 MIN
 MONUMENTELE NATURII DIN ROMÂNIA: Sfinxul Bănățean

Sfinxul Bănățean, unul dintre cele mai misterioase monumente ale naturii din România este o arie protejată de interes național, administrată în principal pentru conservarea aspectului natural specific.

Cunoscut și sub denumirea "Sfinxul de la Topleț" se află pe Valea Cernei, în județul Caraș-Severin, pe teritoriul comunei Topleț, la 3 kilometri de gara din Băile Herculane și poate fi remarcat cu ușurință de pe drumul european E 70 București-Timișoara.

Denumirea a fost aleasă datorită asemănării sale cu o figură dacică. Sfinxul reprezintă o figură dacică, un cap de om cu coif, orientat cu fața spre vest. Sfinxul de la Topleț, ca și cel din Munții Bucegi, este, potrivit surselor amintite, un megalit format prin eroziune datorată vântului și ploilor, de-a lungul unei perioade îndelungate. Nu se poate explica totuși cum a fost posibilă o sculptură a naturii atât de reușită, astfel că originea stâncii dă naștere multor legende și speculații.  

Megalitul (stânca) are o înălțime de 16 metri și o lățime de 8 metri și se află la baza unui deal împădurit, fiind orientat către apus. Este o rezervație naturală de tip geomorfologic cu rocă sedimentară (gresie), pereți de stâncă și grohotișuri. Se întinde pe o suprafață de 0,5 hectare și are suprafețe acoperite de vegetație din specii rare, printre care liliacul sălbatic (Syringa vulgaris), frasinul (din specia Fraxinus ornus) sau lumânărica (din specia Verbascu phlomoides). 

Mare atenție însă, în zona rezervației există vipere cu corn a căror mușcătură este mortală. (Agerpres)

Comentarii