De Business

Punem punctul pe știi

Morişca împrumuturilor a început să se învârtă din nou la Iaşi

marți, 28 iulie 2015, 01:50
3 MIN
 Morişca împrumuturilor a început să se învârtă din nou la Iaşi

 In primele şase luni ale anului stocul total de credite în lei şi în valută a urcat cu 284,5 milioan lei. Creşterea cea mai importantă se observă pe segmentul creditelor în lei.

Creditarea a prins din nou aripi firave în judeţ. Faţă de luna iunie 2008, valoarea creditelor în lei şi valută contractate de ieşeni este cu aproape 2 miliarde lei mai consistentă. Numai în primele şase luni ale acestui an ieşenii au împrumutat 284,5 milioane lei, potrivit celei mai recente statistici date publicităţii de Banca Naţională a României (BNR). În total, valoarea creditelor în lei şi valută acordate de bănci locuitorilor judeţului se apropie de 7,4 miliarde lei, dintre care aproape 3 miliarde lei reprezintă împrumuturile în moneda naţională. În iunie 2008 creditele în lei contractate de locuitorii judeţului Iaşi totalizau 2,4 miliarde lei.

 
Cum stăm la credite
 
Din cele aproape 3 miliarde lei acordate la Iaşi sub formă de credit în monedă naţională, mai bine de 58% din cuantum îl reprezintă datoriile populaţiei către instituţii bancare. Pe de altă parte, în prezent, 6,8 procente din creditele în lei din judeţ, însumând 207,6 milioane lei, figurează în evidenţa BNR ca fiind restante. Spre comparaţie, în urmă cu şapte ani, în luna iunie 2008, creditele restante din Iaşi ce figurau în portofoliile băncilor reprezentau doar 0,8% din suma totală contractată în lei. Potrivit celei mai recente centralizări a BNR, între beneficiarii de credite în lei din judeţ primează ieşenii care au contractat credite de consum, suma totală pe care aceştia trebuie să o returneze depăşind cu puţin pragul de 1 miliard de lei. În schimb, persoanele care s-au împrumutat în monedă naţională pentru achiziţionarea unei locuinţe au de plătit în total aproape 573,5 milioane lei.
În primele şase luni ale acestui an, la Iaşi, cuantumul împrumuturilor accesate în valută a scăzut de la 4,7 miliarde lei, în luna ianuarie, până la 4,5 miliarde lei, în iunie. Aproape 42% din aceste credite figurează în dreptul agenţilor economici din judeţ. Dacă în cazul creditelor în lei primau cele de consum, ieşenii care s-au împrumutat în valută s-au îndreptat cu predilecţie spre creditele necesare achiziţionării unei locuinţe, având de returnat băncilor aproape 1,5 miliarde de lei. La capitolul credite în valută pentru consum, ieşenii au de returnat aproape 1 miliard de lei.
 
Ieşenii deţin doar 2% din total economiilor
 
La nivel naţional, stocul total de credite acordate de bănci populaţiei şi firmelor a ajuns la valoarea de 217 miliarde lei la jumătatea acestui an faţă de 178 miliarde lei cât s-a consemnat în urmă cu şapte ani. „Este clar că am intrat într-un nou ciclu de creştere a creditării. Luna iunie a fost cea mai bună din ultimii doi ani, iar iulie se conturează ca o lună şi mai bună. Competiţia pe clienţii buni este intensă, am ajuns chiar şi la marje de 2% în cazul clienţilor IMM care se încadrează în profilul creionat de bănci. Din păcate, profilul este încă foarte sus, iar zona clienţilor care au ieşit din criză cu anumite urme, dar care pot fi explicate, rămâne neacoperită”, a declarat pentru „Ziarul Financiar” Gabriel Creţu, managing partner al Adwisers, companie cu activităţi în brokerajul de credite. La capitolul depozite bancare ieşenii stau mult mai bine comparativ cu anul 2008. În decursul a şapte ani economiile plasate de locuitorii judeţului sub formă de depozite au crescut de aproape trei ori. Astfel, dacă în iunie 2008 ieşenii aveau în bănci depozite în valoare de 1,1 miliarde de lei, acum acestea depăşesc cuantumul de 3,2 miliarde lei. Raportat la nivelul întregii ţări însă, suma pusă la păstrare în bănci de locuitorii judeţului Iaşi reprezintă doar 2% din total, cuantumul tuturor depozitelor în lei şi valută fiind de aproape 159 miliarde de lei.
 
 
 
 

 

 

Comentarii