Năzbâtiile tandemului Hăis &Cea

sâmbătă, 13 iulie 2013, 01:50
4 MIN
 Năzbâtiile tandemului Hăis &Cea

În perioada de vacanţă, fotbalul românesc abundă în decizii aberante

Vacanţa pe sfârşite a fotbalului românesc a fost, în acest an, parcă mai densă decât în alte inter-sezoane. Tandemul antagonic de la concucerea Federaţiei, Hăis &Cea SA ( a se citi Mircea &Mitică) a făcut ca această pauză competiţională să fie mai animată decât orice final fierbinte de campionat. S-a rezolvat, în fine, dilema existenţială a Ligii I, adică disputa dintre Regulamentul A şi Regulamentul B în privinţa structurii campionatului, dar s-a rezolvat cu una dintre cele mai ruşinoase decizii din istoria fotbalului autohton, barajul capro-varzist Rapid – Concordia Chiajna. O decizie care nu face fericită suflarea vişinie, însă aruncă cu praf de puşcă în sistemul naţional de licenţiere. Mircea Sandu a spus că îl dă afară pe şeful acestui sistem, Viorel Duru, dacă TAS dă dreptate Univesităţii Cluj în privinţa contestaţiei. Şi chiar aşa s-a şi întâmplat, dar Mircea Sandu şi-a luat vorba înapoi, deşi Duru &Co au comis-o rău de tot. Nu e de mirare. Ce este mai dureros şi eficient: să-i iei vânătorului puşca şi s-o faci şmelţuri, sau să-i dai un şut omului în părţile sensibile? La anul şi la mulţi ani, Duru cel dur şi echipa sa de duri vor mai găsi chichiţe şi altora în domeniul licenţierii şi toţi vor răcni: "Da’ cu Rapidul cum s-a putut?" Pedeapsă mai perversă nici nu se putea imagina.

Până una alta, astăzi se dispută barajul Rapid – Concordia Chiajna, în care există mai multe variante: ori bate Rapidul pe bune, acum când i s-a deschis robinetul la finanţare şi pofta de transferuri, ori Concordia se lasă bătută şi fac fuziunea pe care o doreşte primarul de Chiajna, Mircea Minea. Ori vine o brigadă de arbitri cu temele făcute în scopul desăvârşirii operei lui "Hăis &Cea", redeveniţi prieteni de faţadă, ori există un Dumnezeu al fotbalului cu ochii larg deschişi spre Bucureşti şi face dreptate. Şi atunci să vezi jelanii, urlete şi pumni bătuţi în mese! Adevărul este că acest baraj reprezintă cea mai proastă soluţie pe care o putea lua conducerea federală. Dacă vroia să salveze Rapidul prin distrugerea sistemului naţional de licenţiere o făcea şi basta. Îl lăsa pe vişinii în Liga I, iar Concordia să-şi pună pofta în cui, că era oricum retrogradată. Solomonia barajului înseamnă, de fapt, recunoaşterea muştelor de pe căciuli şi nu mult-trâmbiţata împăcare a criteriilor. Dovada? Şi Rapid, dar şi Concordia contestă acest baraj! Concordia chiar vrea să se ducă la TAS, unde n-ar fi chiar lipsită de şanse, dar ce s-ar întâmpla dacă vine decizia de la Lausanne pe la mijlocul toamnei se poate greu imagina!

Şi ce s-a mai întâmplat în această agitată vară fotbalistică. Păi, au început să se arunce buzduganele pentru succesiunea lui Mircea Sandu. Primul a fost, evident, vechiul candidat Gică Popescu, încă necurăţat din dosarul transferurilor, dar cu sprijinul viitorului fost-preşedinte al FRF, care vrea să-l ungă pe fostul său rival, drept "preşedinte de onoare". Multă lume şi-a dat seama că înfrângerea "Baciului" în ultima confruntare cu "Naşul" nu s-a datorat numai lobbysticii oculte a preşedintelui în funcţie, dar şi percepţiei generalizate că o "becalizare" a FRF ar fi un rău mai mare chiar decât capul răutăţilor de la Casa Fotbalului. Iar dacă dezminţirile şi retragerile vor continua aşa cum au început (cazul Iordănescu), vom avea, probabil, un nou candidat unic, ca prelungire a epocii de aur a lui Mircea Sandu.

În final, nu putem ignora din serialul "Năzbâtiile verii fotbalistice", babiloniada de la Craiova. Logica solomonică a preşedintelui FRF a născut în Bănie, două Universităţi: FC Mititelu şi FC Olguţa. Ultima a fost "invitată" personal de Mircea Sandu să joace în Liga a II-a, cu scopul vădit de a trage o scatoalcă prezidenţială lui Mititelu, iar prima a fost acceptată de nevoie. Sindromul "musca pe căciulă" s-a manifestat şi aici. Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, împătimită de fotbal, şi-a suflecat mânecile şi a trecut la acţiune. A atras sponsori (nu i-a aşteptat să-i pice din cer ca pe alte meleaguri mioritice) şi a închis stadionul pentru gaşca lui Mititelu. Pe de altă parte, umflatul finanţator şi-a înscris echipa în campionat şi toată lumea aşteaptă componenţa seriilor. În sezonul trecut, nicio Craiovă n-a jucat în Liga a II-a, n-a promovat din L3 şi nici n-a retrogradat din prima. În locul cui vor juca cele două "Ştiinţe" din eşalonul secund?. Sau poate – mai ştii parascovenie? – se pune de încă vreun baraj-două!. Explicaţii? Căldură mare, monşer!

 

Comentarii