De Business

Punem punctul pe știi

Nicolăescu declară, pentru Bloomberg, că e îngrijorat de creşterea economică prea rapidă a României

miercuri, 24 mai 2017, 15:36
2 MIN
 Nicolăescu declară, pentru Bloomberg, că e îngrijorat de creşterea economică prea rapidă a României

Creşterea economică a României, cea mai rapidă din Uniunea Europeană, îl îngrijorează pe noul viceguvernator al BNR, Eugen Nicolăescu, după cum a declarat el într-un interviu acordat Bloomberg.

Boom-ul provocat de creşterea consumului este insustenabil şi riscă să ducă la ajustări dureroase în viitor, a explicat oficialul, confirmat miercuri în funcţie de Parlament.

El intenţionează să asigure o cooperare aprofundată cu Guvernul, pentru a asigura stabilitatea macroeconomică.

„Nu ne putem uita la rata actuală de creştere economică fără să ne întrebăm ce riscuri avem în faţă”, a spus Nicolaescu în interviul acordat înainte de votul parlamentarilor.

„S-a întâmplat prea des ca politica fiscală să meargă într-o direcţie, iar politica monetară în alta. Nu cred că este bine pentru ţară”, a adăugat el.

„Economia României a crescut semnificativ după un val de reduceri de taxe şi de creşteri salariale pentru bugetari. Însă acest fenomen se dovedeşte o durere de cap pentru banca centrală, care tocmai a scos naţiunea est-europeană dintr-un record de deflaţie”, scrie Bloomberg, precizând că UE a avertizat ţara că aceste măsuri ar putea împinge deficitul bugetar peste limitele blocului comunitar.

PIB-ul României a crescut cu 5,7% în primul trimestru al acestui an, faţă de cel precedent. Nicolăescu îl înlocuieşte la conducerea băncii centrale pe Bogdan Olteanu, care şi-a depus, în august 2016, demisia din funcţie. În 18 octombrie 2016, DNA l-a trimis în judecată pe Bogdan Olteanu pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că în 2008, când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul intervenţiilor la primul-ministrul de la acea dată, Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Nicolăescu, un fost parlamentar PNL în vârstă de 61 de ani, va participa la prima sa reuniune de politică monetară pe 3 iulie. 

 

Comentarii