De Business

Punem punctul pe știi

Notarul Daniela Bădărău a pus la dospit o afacere de zile mari

miercuri, 17 iunie 2015, 01:50
5 MIN
 Notarul Daniela Bădărău a pus la dospit o afacere de zile mari

In schimbul terenului de 600 de metri pătraţi deţinut lângă Palas notarul a obţinut 1.150 mp din imobilul ce va fi construit pe amplasamentul respectiv. In plus, va deveni proprietara a 30% din spaţiile de parcare de la subsol. Dezvoltatorul imobilului este SC Domeniul Mihai Eminescu SRL, controlată indirect de proprietarul de la Formens.

Notarul Daniela Bădărău a reuşit să valorifice la maximum o bucăţică de teren situată în zona zero a municipiului, în imediata vecinătate a Ansamblului Palas. Viitorul imobil de locuinţe şi birouri ce se va construi în „coasta” Palas, pe strada Sfântul Lazăr, despre care ziarul nostru a publicat informaţii în luna martie a acestui an, va fi deţinut într-o proporţie însemnată şi de notarul ieşean, care a pus la bătaie un teren care în trecut a aparţinut Tatianei Bădărău. Aşa reiese din mai multe documente oficiale intrate în posesia „Ziarului de Iaşi”. Mare parte a viitorului proiect rezidenţial va reveni însă dezvoltatorului, o firmă cu capital francez din Botoşani, în acţionariatul căreia este proprietarul celei mai însemnate companii de confecţii din nordul ţării, Formens SRL. Până în iunie 2017, pe terenul unde anterior a funcţionat restaurantul „Andrada“, ulterior pizzeria „Don Papa“, se va ridica un imobilpe nouă nivelesupraterane şi două subterane (2S^P^M^8), mezanimul şi primele două nivele urmând a fi amenajate ca spaţii de birouri, iar restul clădirii va fi de tip rezidenţial. Parterul viitorului imobil va putea fi folosit drept spaţiu comercial sau de prezentare. Însă, pentru ca dezvoltatorul, SC Domeniul Mihai Eminescu SRL din Botoşani, să îşi pună în aplicare proiectul a fost nevoie de un teren de aproximativ 610 mp deţinut de Daniela Bădărău şi pentru care s-a încheiat un contract de schimb de teren cu un bun imobil viitor, cu obligaţii de „a face” şi clauză suspensivă. Potrivit unor surse din domeniul imobiliarelor, apropiate ziarului nostru, între părţi s-ar fi purtat şi negocieri iniţiale pentru cumpărarea de către dezvoltator a terenului, iar preţul cerut atunci de către proprietarii terenului a fost de circa 1.000 de euro metrul pătrat.

 Ce a solicitat notarul
 
 Potrivit actelor intrate în posesia ziarului nostru, în schimbul terenului de 611,17 mp moştenit de la bunica sa, Daniela Bădărău va avea drept de proprietare asupra unei părţi din viitorului imobil, adică pe o suprafaţă utilă de 1.150 mp, livrat la stadiul de execuţie „la gri” (înaintea etapei de montare rigips), având următoarele caracteristici: faţadă finalizată, tâmplăria, uşile, ferestrele exterioare şi interioare montate, casa scării finalizată, contractele de utilităţi încheiate pe numele acesteia. În această suprafaţă intră întreg mezaninul construcţiei, ce va avea destinaţia de spaţii comerciale şi birouri clasa A, respectiv etajele 1 şi 2, care vor fi folosite tot ca birouri clasa A, urmând a respecta conceptul de „construcţie verde”. Notarul va deţine în coproprietate casa scării de la parter la mezanin, iar de la mezanin până la etajul 2 va avea proprietate exclusivă. De asemenea, aceasta va intra şi în posesia a 30% din numărul locurilor de parcare. Pentru viitorul imobil, dezvoltatorul are în plan amenajarea unei parcări subterane cu regim de înălţime de 2S^P. Aceasta va fi amenajată pe o suprafaţă de 658 mp pe două niveluri subterane, urmând a asigura un număr de 72 de locuri pentru autoturisme cu sarcina totală de 3,5 tone. În cazul când spaţiile utile ce îi vor reveni Danielei Bădărău vor depăşi 1.150 mp, pentru egalizarea valorilor dezvoltatorul va primi de la aceasta pentru ce trece de această suprafaţă cel mult 400 euro per metru pătrat construit, la care se adaugă TVA. Într-o situaţie inversă, atunci când societatea din Botoşani ar „livra” acesteia o suprafaţă mai mică, compensarea se va realiza din spaţiul de locuit de la etajele superioare, alegerea unui apartament urmând a fi făcută de comun acord. Dacă dezvoltatorul proiectului nu finalizează construcţia până pe 11 iunie 2017, pe lângă unele penalităţi stipulate în contract, se indică şi posibilitatea ca Daniela Bădărău să redevină proprietară asupra terenului precum şi a construcţiei la stadiul în care se va afla la acel moment, dar nu mai puţin de valoarea de 675.000 euro. În aceast cuantum stabilit între părţi 575.000 euro reprezintă doar valoarea terenului, iar alţi 50.000 euro plusul de valoare al proprietăţii conferită de amplasarea în zona limitrofă a Ansamblului Palas.  
 
Cine este în spatele lui „Eminescu”
 
„În zona respectivă nu erau terenuri spre vânzare. A fost eliberată autorizaţia iar construcţia va fi gata în doi ani. S-au făcut nişte calcule şi mai multe simulări pentru partea de rezidence, de la apartamente cu o cameră până la trei camere. Vor fi şapte apartamente pe nivel”, ne-a declarat Corneliu Scutariu, asociat la SC Domeniul Mihai Eminescu SRL Botoşani cu o participaţie de 5 procente. În spatele lui „Eminescu“ însă se află o firmă la începutul acestui an şi-a deschis operaţiuni şi în Palas Mall, Formens SRL, tot din Botoşani, sub brandul „Louis Purple“. La Domeniul Mihai Eminescu SRL, 87,5% din părţile sociale ale societăţii sunt deţinute de compania franceză ICGL SRL din oraşul Saint-Mards-en-Othe, cea care deţine integral şi Formens SRL. La capitolul asociaţi persoane fizice figurează cu 2,5% din firmă cetăţeanul francez Gerard Justin Joseph Losson, în vârstă de 46 de ani. Acesta deţine şi puterea deplină în firmă, fiind singura persoană împuternicită în calitate de administrator. Ziarul de Iaşi“ a încercat să
ia legătura cu fiica fostului procuror Dan Bădărău dar, aceasta a refuzat, în mod indirect, dialogul. Mai întâi am discutat cu una din angajatele biroului notarial, iar aceasta ne-a spus că notarul nu este la birou. Pentru a facilita obţinerea unui răspuns, am lăsat un număr de telefon pentru a fi contactaţi, dar, până la închiderea ediţiei, nu am primit niciun apel.
 
 

 

 

Comentarii