De Business

Punem punctul pe știi

Numărul insolvenţelor din Iaşi a scăzut cu o treime

sâmbătă, 20 mai 2017, 01:50
3 MIN
 Numărul insolvenţelor din Iaşi a scăzut cu o treime

Iaşul este pe locul trei în ţară după numărul societăţilor ajunse în incapacitate de plată în primele trei luni ale anului.

Numărul companiilor din judeţul Iaşi intrate în insolvenţă a scăzut cu 27,45% în primele trei luni din acest an faţă de perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, Iaşul rămâne printre judeţele cu cele mai multe cazuri noi de firme intrate în reorganizare judiciare ori lichidare. La nivel naţional s-au consemnat 1.932 de dosare noi de insolvenţă, cea mai mare scădere fiind înregistrată în judeţul Sălaj (-57,14%), iar cea mai mare creştere în Gorj (64,29%), potrivit datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

 Scădere semnificativă
 
În Bucureşti s-au înregistrat cele mai multe cazuri în trimestrul I din 2017, 375 la număr, în scădere cu 24,24% comparativ cu perioada similară din 2016. Bihorul şi Iaşul, cu 114, respectiv 111 firme, sunt judeţele care completează „podiumul” într-un top neoficial la acest capitol. La polul opus s-au aflat Sălaj, cu 12 societăţi intrate în insolvenţă în primele trei luni, Vaslui, cu 14 firme, şi Botoşani, cu 15 firme. Pe sectoare de activitate, în trimestrul I din acest an s-a înregistrat o scădere însemnată a numărului de firme intrate în insolvenţă în sănătate şi asistenţă socială (-57,14%), tranzacţii imobiliare (-48,94%) şi în intermedieri financiare şi asigurări (-40%). Pe de altă parte, în sectorul hoteluri şi restaurante numărul insolvenţelor a crescut cu 6,9 procente. Anul trecut, la nivelul întregii ţări, au intrat în insolvenţă în total 8.000 de companii, cu un nivel cumulat al businessului de 12,2 miliarde de  lei în 2015. „Am avut surpriza plăcută să constatăm în ultimele trei luni de zile o creştere a numărului firmelor active din punct de vedere juridic, adică nu sunt supuse niciunui incident, respectiv dizolvare, lichidare, reorganizare judiciară, insolvenţă sau faliment, astfel încât avem aproximativ 1,2 milioane de firme active, dintr-un total de aproximativ 1,4 milioane firme. Avem o scădere semnificativă a numărului de firme supuse Legii 85/2014 privind insolvenţa, astfel încât undeva la nivelul anului 2016 aveam aproximativ 8.000 de firme, spre deosebire de câţiva ani în urmă, când am înregistrat un număr de aproape 30.000 de firme în insolvenţă. Deci diferenţa este destul de mare”, a declarat pentru News.ro directorul general al ONRC, Valentina Burdescu. Aceasta a adăugat că, din cele 200.000 de companii are sunt acum în dizolvare, lichidare, suspendare de activitate, cele mai numeroase activează în comerţ, construcţii, transporturi, dar şi în rândul hotelurilor şi restaurantelor.
 
A crescut apetitul pentru afaceri
 

În schimb, dacă în primele trei luni din 2017 s-a înregistrat o creştere a numărului înmatriculărilor cu 25%, judeţul Iaşi punctează negativ, cu o scădere de 10,82%. În intervalul ianuarie-martie din acest an, în judeţul Iaşi au fost înfiinţate 1.096 de noi firme, dintre care 764 sunt societăţi cu răspundere limitată. „În momentul de faţă, după ultimele statistici, observăm o îmbunătăţire a activităţii de înfiinţare a societăţilor, a activităţii de modificarea a actelor constitutive. Observăm o stagnare sau chiar o creştere a operaţiunilor pe segmentele de activitate privind dizolvarea, lichidarea, suspendarea şi intrarea în insolvenţă”, a menţionat directorul general al ONRC. Valentina Burdescu spune că, în ultima perioadă, domeniul agriculturii a devenit unul atractiv pentru românii care aleg să îşi înfiinţeze firme, iar un trend ascendent se observă şi în industria prelucrătoare, în cea IT şi în zona de prestări servicii.  

 

 

 

Comentarii