Nume importante în comisia care îl va alege pe viitorul rector al UPA din Iaşi

joi, 25 februarie 2016, 02:59
2 MIN
 Nume importante în comisia care îl va alege pe viitorul rector al UPA din Iaşi

Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi demarează în această perioadă procedurile de selecţie a noului rector prin concurs public, iar în comisia de selecţie a noului rector sunt prezente nume im­portante din mediul universitar naţional.

Senatul universităţii private a aprobat în şedinţa de luni, 22 februarie, metodologia de avizare, selecţie şi recrutare a rectorului, precum şi componenţa comisiei de selecţie.

Din aceasta vor face parte actualul rector al Universităţii Bucureşti, prof.dr. Mircea Dumitru, academicia­nul Teodor Dima, directorul Institutului de Cercetări Eco­nomice şi Sociale „Gheorghe Zane“ din Iaşi, prof.dr. Tudorel Toader, rectorul ales al Univer­sităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, prof.dr. Radu Carp, profesor la Facul­ta­tea de Ştiinţe Politice de la Universitatea Bucureşti, prof.dr. Nicu Gavriluţă, decan al Facultăţii de Fi­losofie de la UAIC, conf.dr. Sergiu Mişcoiu, de la Universitatea „Babeş – Bolyai“ din Cluj-Napoca, iar membru supleant este conf.dr. Sabin Drăgulin, de la Univer­sitatea Creştină „Dimitrie Cantemir“ Bucureşti.

Conform Legii Edu­caţiei, comisia va fi completată de un număr de alte şase cadre didactice, de data aceasta din interiorul UPA.

„La referendumul organizat, în care comunitatea academică s-a pronunţat unei variante de alegere a rectorului, s-a adoptat varianta concursului public cu aproape 90%. Suntem printre foarte puţinele universităţi din ţară care au mers pe această variantă, care este o marcă a unei universităţi antreprenoriale. Este onorant pentru mine că aceste perso­nalităţi au acceptat să facă parte din comisie“, a declarat prof.dr. Doru Tompea, rectorul UPA din Iaşi.

Conform calendarului, candidaturile celor interesaţi, care nu e obligatoriu să fie membri ai comunităţii academice, pot fi depuse până pe 29 februarie, legea spunând că trebuie să fie măcar doi candidaţi înscrişi. Aceştia vor fi audiaţi în plenul Senatului pe 1 martie, pentru obţinerea avizului participării la concurs, iar până pe 6 martie comisia de selecţie le va analiza dosarele. În data de 7 martie se vor prezenta planurile ma­nageriale ale candidaţilor în faţa comisiei, la ora 11, iar rezultatele vor fi anunţate până la ora 15. Dacă nu vor exista contestaţii, a doua zi Senatul va anunţa rezultatele, iar acestea vor fi trimise la Bucureşti pentru a se emite ordinul de numire.

Printre numele vehiculate pentru funcţia de rector se numără şi prof.dr. Daniel Şandru sau prof.dr. Sorin Bo­cancea, ambii profesori ai univer­sităţii.

Comentarii