De Business

Punem punctul pe știi

Nume mari din fotbal, implicate la Iaşi într-o suveică perfectă

vineri, 19 februarie 2016, 02:50
3 MIN
 Nume mari din fotbal, implicate la Iaşi într-o suveică perfectă

Societăţile lui Sorin Iacob Strugaru, care purtau numele unor cunoscute echipe de fotbal, au fost închise pe rând şi au lăsat în urmă datorii de milioane în contul creditorilor.

 
Un afacerist cunoscut pentru falimentarea unor firme ce poartă nume de echipe de fotbal europene a mai marcat o dată decisiv în „poarta bugetului de stat”. Sorin Iacob Strugaru a deţinut şi administrat mai multe pub-uri din Iaşi, cel mai cunoscut fiind Belfast din zona Fundaţie, dar mai toate firmele sale au avut probleme cu plata obligaţiilor la bugetul de stat. Recent, administratorul judiciar al firmei WRC Max Impex, care până în 2014 s-a numit Newcastle United SRL, a publicat tabelul preliminar de creanţe. Strugaru are de restituit creditorilor peste 3,6 milioane lei, din care 2,4 milioane lei sunt datorii faţă de bugetul general de stat. În tabel mai figurează Banca Comercială Română, de unde afaceristul a contractat un credit în 2007, cu o creanţă de 1,2 milioane lei. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi are instituit gaj asupra unor bunuri mobile ale firmei şi o ipotecă de rang II pentru un teren intravilan, în timp ce BCR deţine ipoteca de rang I pentru acest teren. În tabel mai figurează Direcţia Economică de Finanţe Publice Locale cu 8.400 lei şi primăria comunei Bârnova cu 3.000 lei. Înfiinţată în 2003, firma lui Strugaru a avut permanent afaceri între 900.000 lei şi 2 milioane lei, însă din 2008 a încheiat exerciţiile financiare numai pe pierderi, anul 2011 fiind înregistrată cea mai mare pierdere, 1,1 milioane lei. În afară de WRC Max Impex (fostă Newcastle United), Strugaru a mai înfiinţat firme ca Olympiakos Pireu, Dundee United, Everton SRL, dar şi Suleyman Magnificul SRL în Timişoara.
 
Un model cunoscut
 

Înfiinţată în 2003 cu numele Politechnik, societatea Olympiakos Pireu (din 2011) a fost dizolvată în februarie 2015, după ce a activat tot în domeniul servirii băuturilor alcoolice. În mai puţin de un an de la intrarea în faliment la propria cerere, judecătorii au aprobat închiderea procedurii pe motiv că societatea nu avea bunuri de valorificat, iar cei opt creditori înscrişi la masa credală cu creanţe de circa 500.000 lei au rămas cu ochii în soare. Pentru Sorin Iacob Strugaru s-a cerut să răspundă personal pentru aceste datorii, următorul termen din acest dosar fiind stabilit pentru data de 31 martie. Cazul firmei Dundee United (numită acum ISDN Max Impex) s-a desfăşurat oarecum similar, judecătorii aprobând dizolvarea firmei în octombrie anul trecut. De asemenea, la mai puţin de un an de la intrarea în faliment, administratorul judiciar a cerut dizolvarea firmei pentru că nu deţine niciun bun în patrimoniu. În acest dosar nu a fost încă depusă cerere de atragere a răspunderii personale pentru administrator, pentru ca acesta să suporte din buzunarul său datoria de 470.000 lei către creditori, din care 420.000 lei numai la bugetul de stat. Ultima societate, Everton SRL, înfiinţată în 2004, ancă se află în „mrejele” falimentului, în care a intrat în septembrie 2015. Totuşi, şi în acest caz s-a cerut deja închiderea procedurii, din acelaşi motiv: societatea nu deţine niciun activ în patrimoniu. Cu toate acestea, în urma activităţii de servire a băuturilor alcoolice a cumulat datorii de 1,46 milioane lei, din care 1,31 milioane lei la bugetul de stat şi restul sumei la bugetul local şi Salubris. Pe 27 aprilie este stabilit termen pentru închiderea procedurii şi dizolvarea firmei, dar şi pentru atragerii răspunderii personale pentru Sorin Iacob Strugaru.

 

 

Comentarii