De Business

Punem punctul pe știi

O firmă din Iaşi se listează pe sistemul alternativ AeRO

Este vorba despre societatea Aurora SA din Târgu Frumos, care produce încălţăminte.

vineri, 17 aprilie 2015, 01:50
2 MIN
 O firmă din Iaşi se listează pe sistemul alternativ AeRO

O fostă întreprindere de stat, în prezent fabrică de încălţăminte care lucrează exclusiv pentru piaţa italiană, îşi va încerca norocul pe sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO. Este vorba despre Aurora SA din Târgu Frumos. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a început de anul trecut promovarea unui nou sistem alternativ de tranzacţionare (ATS) sub numele AeRO, după ce Parlamentul a adoptat legea de desfiinţare a pieţei Rasdaq.

Unul din avantajele noului sistem alternativ de tranzacţionare îl reprezintă accesul la capitalul necesar pentru dezvoltare organică şi dezvoltarea pieţei, indicau oficialii BVB. Totodată, pe lângă vizibilitatea crescută, AeRO oferă acces mai facil la alte resurse de finanţare precum şi un exit mai uşor al proprietarului faţă de cazul în care compania nu este listată.La începutul acestui an, într-o şedinţă a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor societăţii Aurora SA s-a aprobat cu un procent de 100% din totalul celor prezenţi şi cu drept de vot trecerea pe sistemul AeRo. Tot atunci, s-a aprobat propunerea de contractare a unui credit sau a unei linii de credit pentru activitatea curentă în valoare de 200.000 euro sau echivalentul în lei, pe o perioadă de cinci ani.

În prezent, societatea produce în lohn aproximativ 10.000 de perechi de încălţăminte lunar, întreaga producţie ajungând la partenerii din “Cizmă”. Doar o mică parte este comercializată la magazinul de desfacere al fabricii. „Lucrăm constant, numai în lohn. Avem aceleaşi contracte de trei ani de zile”, ne-a declarat directorul general Ovidiu Balan. Conform ultimului bilanţ disponibil, cel pe anul 2013, fabrica de încălţăminte din Târgu Frumos desfăşura afaceri de aproximativ 3,3 milioane de lei, iar profitul net obţinut se apropia de 2.000 lei. Numărul mediu de salariaţi din 2013 al fabricii era de 180 de persoane. Cu mai bine de zece ani în urmă, firma ce atunci avea 1.500 de salariaţi producea în jur de 1,4-1,6 milioane de perechi de încălţăminte pe an, din care 98% erau exportate în Italia, potrivit unui material publicat de ziarul nostru. Întreprinderea de încălţăminte „Aurora” a fost realizată în urma lucrărilor de investiţii efectuate în perioada 1975-1976, iar capacitatea de producţie prevăzută atunci în proiect era de 1,4 milioane perechi pe an, încălţăminte cu feţe din înlocuitori şi tălpi din PVC sau cauciuc.

Ulterior, investiţiile pentru dezvoltarea capacităţii de producţie din anii imediat următori au făcut ca numărul total de angajaţi să ajungă la 1.500, iar producţia anuală la 2,4 milioane perechi de încălţăminte. După 1990, fosta întreprindere a devenit societate pe acţiuni şi s-au încheiat contracte de colaborare pentru export cu parteneri din Italia care deţin mari lanţuri de magazine cum ar fi Batta, Clarks, Donna, Effegi, Colan sau Manas.

 

 

Comentarii