O importantă colecţie din Germania poate fi văzută la Palatul Culturii, de mâine

miercuri, 02 august 2017, 14:47
2 MIN
 O importantă colecţie din Germania poate fi văzută la Palatul Culturii, de mâine

Peste 150 de litografii realizate de Marc Chagall, care înfăţişează momente din Biblie, din opera lui Homer, reprezentarea plafonului Operei din Paris, dar şi a Ferestrelor din Ierusalim vor putea fi admirate la Palatul Culturii începând de mâine. 

Vernisaul va avea loc pe 3 august, de la ora 17, la Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi. Expoziţia este intitulată „Marc Chagall – Poezia culorilor“, lucrările făcând parte din colecţia lui Thomas Emmerling, un colecţionar din Germania. Marc Chagall s-a născut în anul 1887 într-o familie de evrei din Belarus, fiind primul dintre cei nouă copii ai familiei. Chagall a fost unul dintre cei mai longevivi artişti ai secolului al XX-lea, trăind până la vârsta de de 97 de ani. Acesta este cunoscut astăzi pentru modul uluitor de interpretare a universului prin culoare, iar prietenul său Apollinaire l-a denumit „suprarealist“, termen care ajunge rapid să desemneze mai apoi un întreg curent artistic.

Artistul s-a format la Sankt Petersburg, iar în 1910 se mută la Paris, unde a fost recunoscut de numeroşi poeţi, într-o perioadă în care artele încep să se întrepătrundă. În perioada Primului Război Mondial, Changall trăieşte în Belarus şi Rusia, întorcându-se în Franţa în 1923. Pleacă în America în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar revine în Franţa în 1948. Changall este un artist cunoscut, care şi-a manifestat talentul atât în pictură. Ilustraţie de carte, vitralii, scenarii de teatru, ceramică, tapiserie, dar şi gravură. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 3 – 27 august, biletele fiind disponibile la preţul întreg de 20 lei, respectiv 10 lei pentru elevi, studenţi, pensionari sau persoane cu dizabilităţi.  

Comentarii