O ipoteză susţinută de familie: copilul de 12 ani găsit mort în Galata, victimă a drogurilor

vineri, 22 septembrie 2017, 01:50
3 MIN
 O ipoteză susţinută de familie: copilul de 12 ani găsit mort în Galata, victimă a drogurilor

Un adolescent de 12 ani a fost găsit mort pe o stradă din cartierul Galata. Băiatul a fost descoperit într-un tufiş la primele ore ale dimineţii, bănuiala familiei fiind că acesta ar fi murit încă din cursul nopţii de miercuri spre joi. Reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă au intervenit în acest caz, însă nu au mai putut face decât să constate decesul. 

Trupul neînsufleţit al minorului a fost ridicat şi transportat la Institutul de Me­dicină Legală, acolo unde ieri urma să fie efectuată necropsia. Reprezentanţii Inspec­toratului de Poliţie Judeţean Iaşi au precizat că în acest caz s-a întocmit dosar penal pentru moarte suspectă.
 
„Cauzele decesului urmează a fi stabilite în urma efectuării necropsiei. Cercetările continuă“, a precizat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Poliţiei ieşene. Dacă autorităţile să feresc să dea un verdict cu privire la cauzele care au dus la decesul minorului, familia acestuia a acuzat că băiatul ar fi putut muri din cauza consumului de substanţe halucinogene. Din informaţiile adunate de anchetatori, miercuri seara, băiatul a plecat de la domiciliu spunând familiei că merge la o petrecere. De atunci, nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu el.
 
Tatăl minorului a declarat Poliţiei că i-a dat bani băiatului atunci când a plecat de acasă, precizând că acesta a mai consumat în trecut stupefiante din categoria celor cunoscute sub numele de „etno­botanice“. 
 
Problema etnobotanicelor
 
În cartierele în care locuiesc comunităţi mai numeroase de etnie romă, în utlima perioadă, au fost semnalate mai multe cazuri de adolescenţi consumatori de astfel de substanţe. Potrivit acuzaţiilor familiei, în cazul de faţă, traficanţii ar fi romi din cartierul Cantemir, care vindeau stupefiantele inclusiv copiilor şi s-au mai aflat în atenţia autorităţilor. În urmă cu câteva săptămâni, o anchetă de amploare a DIICOT Iaşi a scos la iveală faptul că, în Iaşi, sute de tineri ar fi cumpărat „etno­botanice“ de la o grupare de romi din Păcureţi care era formată din zeci de persoane. Substanţele halucinogene erau „tratate“ cu otravă de şobolani sau spray-uri de muşte pentru ca adolescenţii să devină dependenţi. Cu atât mai mult cu cât preţul unei astfel de doze mortale porneşte de la doar 20 de lei.
 
„Frecvenţa actelor de distribuire era deosebit de mare, în unele zile un dealer reuşind să deservească şi peste 100 de clienţi. Dozele erau comercializate cu preţuri cuprinse între 20 şi 60 de lei, în funcţie de preţul materiei prime. Produsele etnobotanice erau preparate de membrii reţelei din substanţă vegetală care era tratată sau amestecată cu com­puşi chimici susceptibili de a genera efecte psihoactive precum şi cu diverse alte substanţe precum: acetone, spray-uri de combatere a insectelor (gen Killtox), otravă pentru rozătoare, îngrăşăminte chimice pentru plante sau substanţe de uz veterinar“, e descrierea şocantă pe care DIICOT o făcea acum câteva săptămâni fenomenului „etnobotanicelor“ din Iaşi. 

Comentarii