OCHEAN

O soluţie morală

vineri, 07 noiembrie 2014, 02:50
1 MIN
 O soluţie morală

Lupta împotriva flagelului corupţiei, împotriva racilelor fostului regim comunist, pentru modernizarea societăţii din stânga Prutului este încă foarte lung, dar oameni competenţi, serioşi, plini de bune intenţii, energici, vor avea întotdeauna lucruri importante de făcut pentru semenii lor şi pentru ţară.

După patru ani şi două zile de la precedentele alegeri, cetăţenii Republicii Moldova sunt chemaţi săvoteze,pe data de 30 noiembrie 2014, pentru reînnoirea Parlamentului ţării. S-au scurs patru ani foarte dificili, cu multe sincope, suişuri şi coborâşuri, cu ezitări şi acţiuni pripite ori lipsă de reacţie, ani în care societatea moldovenească şi-a căutat drumul pentru viitor.

Mulţi nu cred nici acum că drumul a fost găsit ori că este cel deja ales, în urma parafării la Vilnius (noiembrie 2013) şi semnării la Bruxelles (iunie 2014) a Acordului de asociere şi a celui de liber schimb cu Uniunea Europeană. De aceea, miza actualelor alegeri este una care incumbă o semnificativă importanţă, cu opţiuni aflate la antipod: trecut sau viitor? Europa ori Asia? democraţie sau autoritarism?

În acest context, ceea ce propun competitorii electorali (15 partide şi un bloc electoral) este cu atenţie urmărit de comunitatea internaţională, în special de către decidenţii din Uniunea Europeană. Campania pentru alegerile parlamentare este în plină desfăşurare în Republica Moldova şi, pentru prima dată în scurta istorie a ţării, în cursa pentru un loc în legislativul moldovean s-au înscris şi personalităţi neafiliate politic. Primul candidat independent care a depus dosarul la Comisia Electorală Centrală a fost consilierul municipal chişinăuean Oleg Cernei. O candidatură independentă pare a fi o variantă optimă, în condiţiile în care se poate constata cu uşurinţă o erodare a autorităţii politice şi, mai ales, morale, a partidelor, inclusiv a celor de orientare democratică, care nu au reuşit să rămână în formulă extinsă, confortabilă la guvernare (Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, fiind exclus din arcul guvernamental, pe fondul unor neînţelegeri cu partenerii din Alianţa pentru Integrare Europeană).

Oleg Cernei susţine că victoria din 30 noiembrie îi va permite să fie deputatul cetăţeanului de rând în forul legislativ al ţării, să fie mai aproape de oameni şi de nevoile lor. Prin campania sa electorală, candidatul îşi propune să argumenteze oportunitatea instituirii sistemului votului uninominal. „Trebuie să fie votat omul, nu partidul. în faţa alegătorului trebuie să-şi dea darea de seamă deputatul, or, dialogul dintre partid şi cei care l-au delegat în parlament încetează a doua zi după alegeri”, susţine candidatul independent Oleg Cernei. Prin urmare, este clar de ce Oleg Cernei a acumulat facil peste 3000 de semnături de susţinere, în condiţiile în care avea nevoie de numai 2000, depăşind chiar aşteptările consilierului acestuia.

Discursul politic al lui Oleg Cernei este atipic, dar de apreciat, întrucât, adresându-se tuturor competitorilor angrenaţi în această cursă electorală, îndeamnă la adoptarea unei conduitedecente, pentru a nu genera, astfel, absenteism la urnele de vot.

În istoria Republicii Moldova, niciun candidat independent nu a acumulat numărul suficient de voturi pentru a obţine un mandat de deputat. Ar putea fi acum un început, întrucât cariera, competenţa, capitalul de imagine, exemplul de comportament al lui Oleg Cernei reprezintă o garanţie pentru detaşarea de interesele partinice, de grup, în favoarea unor demersuri legislative care să vină mai aproape de interesele şi problemele omului de rând. Lupta împotriva flagelului corupţiei, împotriva racilelor fostului regim comunist, pentru modernizarea societăţii din stânga Prutului este încă foarte lung, dar oameni competenţi, serioşi, plini de bune intenţii, energici, vor avea întotdeauna lucruri importante de făcut pentru semenii lor şi pentru ţară. Un asemenea om tind săcred că este şi Oleg Cernei, un independent care propune concetăţenilor o provocare, o nouă opţiune, care va duce Republica Moldova către democraţie, prosperitate, civilizaţie şi integrare europeană. De aceea am numit-o soluţia morală.

 
Gelu Iutiş este lector universitar doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“
 
 

 

Comentarii