O substanţă chimică care afectează sistemul hormonal, descoperită în unele parfumuri

vineri, 14 februarie 2014, 10:18
1 MIN
 O substanţă chimică care afectează sistemul hormonal, descoperită în unele parfumuri

Un studiu realizat pe 53 de parfumuri şi loţiuni după bărbierit a arătat că şase dintre acestea conţineau o cantitate mare dintr-o substanţă chimică care afectează sistemul hormonal, a afirmat organizaţia austriacă pentru protecţia mediului înconjurător Global 2000, informează vineri Xinhua.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate joi la Viena, Global 2000 a afirmat că în urma studiului s-a descoperit o concentraţie ridicată de di-etilftalat (DEP) în anumite parfumuri.

Printre posibilele efecte secundare ale substanţei chimice, despre care Global 2000 a afirmat că poate pătrunde în fluxul sanguin odată parfumul aplicat pe piele, sunt probleme de fertilitate atât la femei cât şi la bărbaţi, un risc crescut de cancer de sân, testicular, de prostată, şi boli metabolice, precum diabetul şi obezitatea.

Profesorul Andreas Lischka, director al Spitalului de Copii din Glanzing, Viena, a afirmat că astfel de substanţe chimice sunt deosebit de periculoase pentru femeile gravide, deoarece pot intra în fluxul sanguin şi afecta dezvoltarea fătului.

Global 2000 a salutat faptul că majoritatea parfumurilor nu conţin această substanţă chimică, însă şi-a exprimat îngrijorarea pentru că altele conţin concentraţii relativ ridicate din această substanţă şi a cerut retragerea lor de pe piaţă. (Agerpres)

Comentarii