O tânără din Iaşi va trăi toată viaţa cu răni pe faţă pentru s-a tratat după ureche

joi, 13 februarie 2014, 02:50
2 MIN
 O tânără din Iaşi va trăi toată viaţa cu răni pe faţă pentru s-a tratat după ureche

Medicii ne sfătuiesc să nu ne mai tratăm după ce citim pe Internet sau după ce ne spune farmacista.

Tratarea „după ureche“ ne poate ca­uza grave neplăceri. Aceasta este atenţionarea medicilor, care recomandă bolnavilor să ceară de fiecare dată sfatul unui specialist şi să nu apeleze la tot felul de medicamente care nu le-au fost prescrise. O tânără ieşeancă a simţit pe propria piele acest lucru, atunci când a decis să se trateze singură, fără a se prezenta la spital. Ieşeanca are 25 de ani şi va fi nevoită să trăiască toată viaţa cu răni pe faţă.

Tânăra a făcut varicelă şi şi-a cum­părat câteva alifii cu care s-a uns pe corp. Nu a venit la medicul infec­ţionist decât după mai multe zile. Acum, ea a primit un tratament speci­fic, este stabilă şi viaţa nu-i este pusă în pericol, dar va rămâne însă cu cicatrici pe faţă.

Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul răcelilor de sezon. La Iaşi nu s-a confirmat încă niciun caz de gripă, dar au fost depistate numeroase infecţii ale căilor respiratorii. Asta şi pentru că nu puţini fac exces de antibiotice fără a avea avizul unui specialist. Din acest motiv, multe dintre medicamente nu mai fac faţă, iar bacteriile au devenit mult mai rezistente. Oamenii preferă să se documenteze de pe Internet, de la vecini sau cer pur şi simplu in farmacii pastile pentru răceală. Astfel, în loc să vină la specialiştii din spital, unde li se oferă analize multiple, pentru a se constata exact tipul de antibiotic necesar care trebuie administrat, bolnavii merg la medici care nu au competenţă, iar afecţiunile lor se agravează.

„Oamenii s-au învăţat să ia un anumit medicament sau antibiotic atunci când îi doare gâtul. Acest lucru este total greşit. Dacă un medicament a funcţionat acum doi, trei ani, este posibil ca el să nu mai aibă acelaşi efect asupra organismului după o anumită perioadă“, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Iaşi. Medicii recomandă ca, atunci când simţim că avem sistemul imunitar slăbit şi prezentăm semne de răceală, să facem teste de la­bo­rator care determină dacă infecţia este bacteriană sau virală. În acest fel vom şti exact ce tip de medicament este indicat pentru afecţiunea cu care am fost diagnosticaţi.

Comentarii