O toamnă bogată în înfrăţiri

vineri, 13 ianuarie 2017, 02:49
1 MIN
 O toamnă bogată în înfrăţiri

La începutul lunii octombrie 2016 s-a comunicat ştirea că 16 sate din raionul Ungheni şi tot atâtea comune din judeţul Iaşi se vor înfrăţi pentru parteneriate culturale şi economice. Autorităţile locale din Republica Moldova şi România s-au întâlnit astfel la Ungheni, în cadrul Forumului Regional, pentru a marca începutul colaborării. 

"Acest forum va permite ca primarii din raionul Ungheni, împreună cu primarii din judeţul Iaşi, să încheie primele intenţii de a colabora, în care pe viitor să soluţionăm probleme comune atât în România, cât şi în Republica Moldova", a declarat Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni. "Aceste acorduri directe între localităţi pot să aducă mari beneficii cetăţenilor localităţilor prin aplicarea de proiecte directe, prin schimburi de elevi, schimburi de studenţi, de activităţi sociale", a declarat şi preşedintele Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, Maricel Popa.

Datorită acestor înfrăţiri, locuitorii din oraşul Ungheni ar putea să beneficieze, anul acesta, de apă potabilă de calitate, a mai declarat Alexandru Ambros, primarul oraşului. "Sursa de apă este o problemă până la moment, de aceea ne-am propus dezvoltarea sau interconectarea reţelelor noastre cu cele ale întreprinderii ApaVital Iaşi din România". Primarii din raionul Ungheni au declarat că mizează pe susţinerea autorităţilor locale din Iaşi în realizarea mai multor proiecte: "să ajutăm populaţia de dincoace de Prut din Republica Moldova să facem un apeduct, un drum, o reparaţie capitală", a precizat Gheorghe Filipovici, primarul satului Boghenii Noi.

Comunităţile care au semnat acordurile de colaborare sunt: Cozmeşti -Măcăreşti, Deleni – Corneşti, Dobrovăţ – Boghenii Noi, Erbiceni – Hîrceşti, Grozeşti – Buciumeni, Lespezi – Cetîreni, Mogoşeşti Siret – Tescureni, Moşna – Unteşti, Movileni – Costuleni, Plugari – Floriţoaia Veche, Răchiteni – Măgurele, Sireţel – Rădenii Vechi, Sineşti – Condrăteşti, Ţuţora – Valea Mare, Victoria – Manoileşti, Voineşti – Petreşti.

La sfârşitul lunii noiembrie 2016 a avut loc la Iaşi un alt eveniment legat de înfrăţirea mai multor localităţi din judeţ cu unităţi administrativ-teritoriale din Republica Moldova. Evenimentul s-a desfăşurat pe 24 noiembrie la Palatul Culturii, în Sala Voievozilor. Printre înfrăţirile care s-au realizat la această întâlnire s-au numărat cele dintre comuna Belceşti (Iaşi) şi Lăpuşna (Moldova), Holboca (Iaşi) şi Mingir (Moldova), Lungani (Iaşi) şi Bozieni (Moldova), Mădârjac (Iaşi) şi Bujor (Moldova), Mirceşti (Iaşi) şi Mireşti (Moldova). Urmează să fie realizate şi înfrăţiri între Moşna (Iaşi) şi Cioara (Moldova), Popeşti (Iaşi) şi Caracui (Moldova), Româneşti (Iaşi) şi Nemţeni (Moldova), Scânteia (Iaşi) şi Leuşeni (Moldova), Tansa (Iaşi) şi Drăguşenii Noi (Moldova), Ungheni (Iaşi) şi Logăneşti (Moldova), Valea Seacă (Iaşi) cu Secăreni (Moldova).

Referitor la acest ultim eveniment consemnăm cele mai importante luări de cuvânt. Astfel, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a menţionat că acest parteneriat este o şansă în plus pentru a realiza îmbunătăţirea împreună a situaţiei comunităţilor pe care le reprezintă: „noi punem la dispoziţia partenerilor noştri toată experienţa acumulată atât în administraţie, cât şi în accesarea fondurilor europene, care permit dezvoltarea comunităţilor noastre. Ne asumăm responsabilitatea de a fi cei care întindem o mână de ajutor în domeniile în care am reuşit să devenim performanţi. Aceste parteneriate reprezintă un câştig pentru fiecare comunitate în parte, pentru că vor avea ocazia să iniţieze proiecte culturale, educaţionale, sociale şi economice şi să faciliteze schimbul de bune practici”.

Şi preşedintele raionului Hânceşti, Ghenadie Buza, care a însoţit primarii din raion, s-a arătat foarte optimist în vederea viitoarelor înfrăţiri cu primăriile de peste Prut, specificând că acesta este un prim pas spre o colaborare fructuoasă între raionul Hânceşti şi judeţul Iaşi. Chiar dacă procedura legală de înfrăţire urmează să parcurgă mai multe etape, primarii din raion au aşteptări destul de mari de la viitoarele colaborări, care le vor  deschide noi orizonturi de accesare a proiectelor europene. „Primăria Lăpuşna a încheiat o scrisoare de intenţie pentru o colaborare pe viitor cu comuna Belceşti, judeţul Iaşi. Desigur că aşteptările sunt mari, în primul rând ne dorim un schimb de experienţă cu autoritatea publică locală de peste Prut, la nivelul diferitor domenii: social, cultural, economic, a declarat Gheorghe Chirilă, primar de Lăpuşna. În al doilea rând, această colaborare este o oportunitate pentru localităţile noastre de atragere şi aplicare a diverselor proiecte comune europene. Urmează ca Ministerul de Dezvoltare din România să aprobe scrisorile de intenţie, iar ulterior, prin decizia Consiliilor locale, să legalizăm acordurile de înfrăţire pentru a putea face deja următorii paşi în comun întru dezvoltarea comunităţilor noastre”. Primarul satului Cioara, Elena Lambos, a declarat că, de fapt, localitatea sa are un acord de colaborare (semnat la nivel de consilii locale) cu comuna Moşna încă din anul 2013. „Acum, însă, urmăm procedura legală şi oficială, care deja ne va oferi, sperăm, mai multe oportunităţi, inclusiv de implementare a unor proiecte europene comune pentru bunăstarea comunităţilor noastre”.    

„Săptămâna trecută am făcut un pas important pentru consolidarea relaţiilor de colaborare dintre Consiliul raional Hânceşti şi Consiliul Judeţean Iaşi. Am fost încrezător că vom face lucruri frumoase încă din faza de iniţiere a acesteia şi iată că rezultatele nu au întârziat să apară. Aceste înfrăţiri le asigură primăriilor din Hânceşti şi Iaşi cadrul necesar pentru iniţierea unor proiecte comune cu fonduri europene, finanţarea comună a unor iniţiative lansate de administraţiile publice, schimbul de experienţă între părţi, preluarea bunelor practici în domeniul administraţiei publice şi, nu în ultimul rând, vizite reciproce în format mai extins cu specialişti, profesori, elevi, colective artistice. Prin semnarea acestor scrisori de intenţie pentru acordurile de colaborare am pornit carul din loc, urmează avizarea acordurilor în cadrul ministerelor de resort din România şi, mai apoi, semnarea acordurilor propriu-zise în cadrul unei vizite de răspuns în raionul Hânceşti. Aşteptările sunt mari şi sper că împreună cu primarii din cele 12 localităţi din raion vom obţine rezultate frumoase prin intermediul acestor colaborări”, a concluzionat  vicepreşedintele raionului Hânceşti, Constantin Vlas.

Înfrăţirile dintre localităţi din Republica Moldova şi România vor continua, desigur. Important este ca ele să se concretizeze în progrese pe linie organizatorică, tehnică, economică, spirituală, toate acestea constituind premise pentru o strângere, firească, de altfel, a legăturilor dintre cele două ţări în care vieţuieşte acelaşi popor, poporul român.

Gelu Iutiş este lector universitar doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi

Comentarii