De Business

Punem punctul pe știi

O treime din datoriile RATP vor fi şterse cu buretele

Restanţele regiei către Primărie urmează să fie convertite în acţiune.

marți, 22 decembrie 2015, 02:50
3 MIN
 O treime din datoriile RATP vor fi şterse cu buretele

Regia Autonomă de Transport Public Iaşi, aflată în insolvenţă, ar putea scăpa peste noapte de 30% din datoriile totale de 245 milioane lei, potrivit tabelului definitiv de creanţe. Conform legii, după soluţionarea contestaţiilor la tabelul preliminar de creanţe şi publicarea variantei definitive, administratorul special şi/sau cel judiciar trebuie să depună un plan de reorganizare în termen de 30 de zile, în caz contrar impunându-se intrarea în faliment a societăţii. 

La termenul din 8 decembrie, când trebuia prezentat planul, administratorul special Marcel Ghercă, director al regiei, a solicitat prelungirea depunerii planului pentru încă 30 de zile, lucru permis, conform legii insolvenţei, dacă sunt invocate „motive temeinice”.

 
 
Ce legi se invocă
 
 
Zilele trecute, judecătorul sindic a publicat motivarea sentinţei prin care a fost permisă prelungirea termenului, iar potrivit acestui document, RATP a invocat patru motive pentru cererea sa. Ultimul din motive arăta faptul că, potrivit modificărilor aduse Codului de procedură fiscală în iulie 2015, prin planul de reorganizare Municipiul Iaşi va putea să transforme creanţa de peste 69 milioane lei pe care o are de recuperat de la RATP în acţiuni, lucru propus de directorul Marcel Ghercă municipalităţii, or aceste modificări intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016. „Modificările Codului de procedură fiscală ce vor intra în vigoare la data de 01.01.2016 vor produce efecte pe perioada derulării planului de reorganizare, astfel încât s-a propus creditorului Municipiul Iaşi aplicarea prevederilor art. 264 alin. 14 din L.207/2015 privind conversia în acţiuni a creanţei acestuia, procedură care necesit, de asemenea, timp. Solicită, în consecinţă, în baza disp. art. 132 alin.2 din L.85/2014, prelungirea duratei de depunere a planului de reorganizare a debitoarei cu 30 zile”, potrivit sentinţei publicată de Tribunalul Iaşi. Cu alte cuvinte, dacă acceptă, Municipiul Iaşi, care este şi unic asociat al RATP, va fi de acord să rămână cu o „gaură” de 69 milioane lei la bugetul local, sumă ce ar fi trebuit încasată ca taxe şi impozite. Alineatul 5 al articolului invocat de administratorul special al RATP prevede că „La contribuabilii/plătitorii cu capital integral sau majoritar de stat la care s-a deschis procedura insolvenţei, potrivit legii, conversia creanţelor bugetare în acţiuni poate fi prevăzută prin planul de reorganizare, în condiţiile legii, cu acordul expres, în scris, al creditorului”.
 
 
Au plătit către Fisc 0,38% din restanţă
 
 

Alături de acest motiv, directorul Marcel Ghercă a solicitat prelungirea termenului de depunere a planului de reorganizare deoarece a intervenit o modificare a tabelului definitiv de creanţe, în sensul că a fost achitată o sumă de 675.000 lei din creanţa de 173,7 milioane lei pe care o deţine Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi. „Ulterior deschiderii procedurii generale a insolvenţei impotriva debitoarei, ca urmare a popririlor înfiinţate de Ministerul Finanţelor Publice – ANAF, o parte a terţilor popriţi au continuat să efectueze plăţi, în numele şi pentru debitoare, direct către organul fiscal, cuantumul sumelor achitate până la data de 28.10.2015 fiind de 674.085 lei. Prin proiectul de plan propus, s-a solicitat aplicarea testului creditorului privat cu privire la creanţa creditorului bugetar, potrivit art. 5 pct. 71 din L.85/2014, fiind demarate demersurile necesare pentru această procedură. Nu este finalizată integral operaţiunea de evaluare a bunurilor debitoarei, datorită situaţiei juridice a unor bunuri mobile asupra cărora a fost instituit sechestru de către ANAF, bunuri asupra cărora, în cadrul unor dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată, s-a constatat că sunt proprietatea privată a Municipiului Iaşi”, sunt celelalte motive invocate de RATP în cererea de prelungire a termenului de depunere a planului de reorganizare. Având în vedere că necesitatea intrării în vigoare a prevederilor legale menţionate vor acţiona în interesul reorganizării firmei şi, implicit, al creditorilor, judecătorul sindic a decis să aprobe cererea, catalogând motivele invocate ca fiind temeinice. Totuşi, decizia poate fi atacată de creditorii nemulţumiţi în termen de 7 zile de la comunicare, respectiv începând cu 18 decembrie. Directorul Marcel Ghercă nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a prezenta un punct de vedere referitor la solicitarea transmisă municipalităţii. 

 

 

Comentarii