Oare de ce se tem? Procurorii îşi pasează între ei dosarul fierbinte al mitei de la UMF Iaşi

miercuri, 27 septembrie 2017, 01:50
4 MIN
 Oare de ce se tem? Procurorii îşi pasează între ei dosarul fierbinte al mitei de la UMF Iaşi

Două unităţi de Parchet din Iaşi au intrat în conflict din cauza unui dosar de corupţie fierbinte, vizând presupuse mite oferite cadrelor didactice de la UMF. Deşi ei sunt cei care au primit sesizarea, ba au efectuat şi două reţineri în acest caz, anchetatorii de la Parchetul de pe lângă Tribunal au vrut să scape de dosar printr-o declinare către DNA Iaşi. Procurorii anticorupţie au refuzat însă să preia dosarul ce vizează un cadru didactic de la UMF. Conflictul a ajuns până la Bucureşti, la Parchetul General, care a mediat conflictul catalogat de oameni din sistem ca fiind unul fără precedent în justiţia ieşeană a ultimilor ani.

Unul dintre cele mai importante dosare de corupţie din acest an a ajuns motiv de gâlceavă între două unităţi de Parchet care au în competenţă combaterea corupţiei. Parchetul de pe lân­gă Tribunalul Iaşi şi Direcţia Naţională An­ticorupţie (DNA) Iaşi nu s-au înţeles care să instrumenteze cauza privind mitele ce se presupune că s-ar fi acordat unor cadre didactice de la UMF Iaşi, în sesiunea de restanţe din vară. Din motive inexplicabile, Parchetul judeţean a decis, pe 15 septembrie, să scape de dosarul 384/P/2017, în care sunt inculpate până acum trei persoane, declinându-şi competenţa de soluţionare, pe 15 septembrie, către DNA Iaşi. Cea din urmă unitate a înregistrat dosarul, conform procedurilor, însă după doar câteva zile a decis să îl scoată de pe rol şi să îl trimită înapoi de unde a venit, invocând că Parchetul de pe lângă Tribunal este instituţia competentă în soluţionarea speţei. Ping-pongul judiciar a dus şi la apariţia unor confuzii în dosar, la un termen de acum câteva zile, privind înlocuirea măsurii preventive a unuia dintre inculpaţi, nefiind prezent niciun procuror de şedinţă.

Decizia a fost luată la Bucureşti

Reporterul „Ziarului de Iaşi“ a încercat, în cursul zilei de ieri, să ia legătura cu reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi pentru a oferi o explicaţie cu privire declinarea propriului dosar, mai ales că, acum câteva săp­tămâni, procurorul Cristina Luca a mers şi în instanţă cu propunere de arestare pe numele a două persoane inculpate în acest dosar. Ale­xandru Pecincu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, nu a putut fi contactat însă telefonic. Din cauza conflictului de competenţă dintre cele două unităţi de Parchet, judecătorii au sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Ieri, procurorii din Capitală au decis ca dosarul să rămână la Parchetul de pe lângă Tribunal.

Ce conţine dosarul

În acest moment, în dosarul 384/P/2017, trei persoane au fost inculpate, potrivit unor surse juridice. Vladimir Păun (31 de ani, din Dorohoi) şi Mustafa Abdi (22 de ani, originar din Siria) sunt cercetaţi în arest la domiciliu, în timp ce Andrei Chebac (din Botoşani) este cercetat sub control judiciar. „Aş fi preferat să asist la efectuarea unor acte de urmărire pe­nală notabile, nu la un meci neinteresant de ping-pong jucat în timp ce nişte oameni sunt privaţi de libertate“, a comentat ieri după-amiază Olivian Moroşanu, avocatul lui Vla­dimir Păun. Tinerii sunt acuzaţi că ar fi cerut de la diverşi studenţi de la UMF sume de bani care ar fi fost destinate unor cadre didactice implicate în sesiunea de restanţe şi măriri din vara acestui an. În referatul de arestare preventivă emis pe numele lui Păun şi Abdi se menţiona că ancheta a pornit la finele lunii iunie, după ce la Parchet a ajuns informaţia că Ştefan Vladimir Păun ar comite fapte de trafic de influenţă, promiţând unor studenţi că poate interveni pe lângă cadre didactice de la UMF. Ulterior, în timpul investigaţiilor, anchetatorii ar fi obţinut informaţii şi despre studentul sirian, acesta fiind cel care, concret, ar fi dat mită cel puţin unui cadru didactic. Materia pentru care cei doi spuneau că pot interveni este Anatomie, de la Facultatea de Medicină a UMF, fiind vorba de examenele de restanţă-măriri, din perioada 17 – 27 iulie. Ştefan-Vladimir Păun ar fi cerut şi primit, pe 13 iulie, 300 de euro de la studentul restanţier Ştefan Rareş E., prin intermediul mamei sale, însă nu ar fi reuşit să îl ajute pe student să obţină notă de trecere la disciplina „Anatomie“. Din acest motiv a apelat la Mustafa Abdi, despre care ştia că are influenţă asupra cadrelor didactice. După ce studentul sirian ar fi intervenit la cunoştinţele sale, studentul Ştefan Rareş E. ar fi obţinut, prin fraudarea examenului, nota 5.08. Acelaşi Abdi Mustafa ar fi avut, pe 20 iulie, un schimb de mesaje cu studenta Ga­briela-Elena C., căreia i-a promis că o poate ajuta să obţină o notă de trecere la Specia­lizarea Medicină, de la Facultatea de Medi­cină. În documentele juridice se menţionează că cel puţin un cadrul didactic de la UMF ar fi primit efectiv mită însă, până la acest moment, niciunul nu a fost pus sub acuzare oficial. În documentul citat, se face însă o referire cu privire la posibila identitate a cadrului universitare.

„În data de 20.07.2017, până la ora 13:48:40, numitul Abdi Mustafa a dat suma de 450 de euro unui cadru didactic neidentificat până în prezent, cunoscut cu apelativul «Stan» din cadrul UMF «Gr.T. Popa» Iaşi, Facultatea de Medicină, Specializarea Me­dicină, Disciplina «Anatomie» în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor de serviciu, constând în emiterea de note de trecere unei studente restanţiere“, se mai precizează în referat.

 

 

Comentarii