Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ofertă bombă la Metro: Carne de vită tocată plină de E-coli!

GALERIE
metro1
  • metro1
- +

Bacteria Escherichia Coli (E.coli) verotoxigenă a fost depistată în carnea de vită tocată dintr-un lot aflat spre comercializare la magazinul Metro din vecinătatea munici­piului Iaşi. Descoperirea a fost făcută urma­re a verificărilor realizate la nivelul întregii ţări de Autoritatea Naţională Sanitară Ve­te­rinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în perioada 5-16 septembrie. 

 

Surse apropiate ziarului nostru spun că lotul din care s-au luat probe, în care ulte­rior s-a izolat şi confirmat bacteria E.Coli verotoxigenă, avea aproape 120 de kilogra­me de carne de vită. „În baza planificării existente, s-a efectuat în cursul lunii septembrie 2016 o prelevare de probă de carne de vită tocată de la o unitate înre­gistrată sanitar veterinar, având obiectivul  carmangerie. La data prelevării probei de carne tocată, aceasta desfăşura doar acti­vitatea de măcelărie, proba fiind prelucrată la cererea medicului veterinar oficial recoltător şi dirijată către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară din Bucureşti“, au precizat reprezentanţii ANSVSA ca răspuns la o solicitare scrisă trimisă de „Ziarul de Iaşi“. 

Ce spune producătorul

În urma primirii buletinului de analiză de la Bucureşti, din care a rezultat că în carnea tocată s-a izolat şi confirmat bacteria E.Coli verotoxigenă, ANSVSA a notificat de îndată producătorul de carne de vită tranşată, furnizor al materiei prime către Metro, din care s-a obţinut proba de carne tocată. Din datele obţinute de „Ziarul de Iaşi“, este vorba de SC Prodincom SA Suceava, firmă cu o cifră de afaceri de aproape 20 de milioane lei anul trecut. Întrucât la Metro nu s-au mai găsit în stoc cantităţi din lotul de carne de vită din care s-a obţinut carnea tocată, ANSVSA a dispus realizarea de acţiuni urgente de dezinfecţie, suplimentare celor efectuate conform procedurilor standard ale unităţii. 

Concomitent au fost dispuse prelevări de teste de sanitaţie de pe suprafeţele de lu­cru şi de la personalul societăţii. Contactată telefonic, conducerea SC Prodincom SA aruncă „pisica moartă“ în curtea Metro. Ba mai mult, reprezentanţii firmei au transmis, în format electronic, şi buletine de analize oficiale, emise de laboratorul din Suceava al Autorităţii Sanitare-Veterinare, din care rezultă că nu au fost probleme în cazul unor probe de carne de vită prelevate pe 15 august 2016. Dintr-un alt document reiese că pe 31 august societatea a livrat către Metro 200 de kilograme de pulpă de vită vacuum. „Firma Prodincom nu livrează carne tocată şi nici nu prepară carne to­cată. Pentru Grupul Metro livrăm pul­pă, antricot, vrăbioară şi muşchiuleţ de vită. Societatea noastră nu este răspun­zătoare pentru alte produse pe care Metro le fabrică şi le comercializează“, a răspuns conducerea firmei sucevene. 

Nici un răspuns

Dintr-un alt lot de carne, aflat la comercializare în magazinul Metro, care provine de la acelaşi furnizor din judeţul Suceava, inspectorii au luat probe de carne de vită tocată, rezultatele examenelor de laborator indicând conformitatea produselor. „În perioada imediat următoare vor fi efectuate recoltări de probe carne vită/porc tranşată/ carne tocată şi probe de apă, astfel încât să fie înlăturată orice suspiciune cu privire la salubritatea cărnurilor co­mer­cializate la nivelul unităţii“, se mai arată în răspunsul autorităţilor de resort. Cu toate că pe parcursul zilei de ieri, jurnaliştii au trimis o solicitare scrisă şi către Metro, ba chiar au şi primit promisiuni din partea oficialilor companiei, până la închiderea redacţiei, aceştia nu au transmis un punct de vedere pe marginea acestor informaţii (Diego CIOBOTARU).

Cum vă poate afecta bacteria
 
Tulpina E.coli verotoxigenă produce la om colite hemoragice sau sindrom hemolitic uremic (SHU), în cazurile grave. Manifestările infecţiei cu acest tip de tulpină sunt diareea sanguinolentă care poate avea complicaţii ce duc la afectarea rinichiului, a sistemului nervos, pancreasului, ficatului, plămânilor. Cea mai severă complicaţie este SHU, care constă într-o anemie hemolitică în care hematiile din circulaţie se distrug, o scădere a numărului de trombocite şi insuficienţă renală. Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, SHU apare la 10% din cazurile de boală diareică, fiind afectate în general persoanele în vârstă sau copiii de până la cinci ani.
Sursele de contaminare sunt produsele lactate nepasteurizate, însă mai ales carnea de vacă, cea insuficient preparată termic. În acest an, la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi au fost înregistrate şapte cazuri de bebeluşi cu sindrom hemolitic uremic, cel mai recent fiind cazului unui copil în vârstă de un an, adus de la Vlădeni în stare gravă la începutul lunii iunie. Ministerul Sănătăţii recomandă achiziţionarea produselor pasteurizate în ceea ce priveşte lactatele, respectiv carnea, să fie din surse verificate din punct de vedere sanitar veterinar şi se recomandă spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor, dar şi tratament termic atunci când se impune. (Mădălina OLARIU)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri