De Business

Punem punctul pe știi

Ofertele de vânzare de locuinţe s-au diminuat la Iaşi cu 25%

marți, 02 mai 2017, 20:07
2 MIN
 Ofertele de vânzare de  locuinţe s-au diminuat la Iaşi cu 25%

Oferta de locuinţe spre vânzare a Iaşului s-a redus cu un sfert în primul trimestru din 2017, potrivit celui mai recent raport de piaţă realizat de platforma „Analize Imobiliare“, dezvoltată de imobiliare.ro. 

 

 

„Evoluţia numărului de anunţuri de vânzare valabile în cele mai mari şase oraşe ale ţării relevă o tendinţă clară de diminuare a ofertei. La capitolul proprietăţi nou-intrate pe piaţă, datele imobiliare.ro arată un declin de aproximativ 20% în primul trimestru din 2017 faţă de perioada similară a anului trecut – în acest răstimp, cea mai mare scădere (în va­loare de 27%) a avut loc în Constanţa, iar cea mai mică (8%) în Iaşi“, se arată în raport. Din punctul de vedere al numărului total de proprietăţi disponibile spre vânzare, tendinţa de diminuare este şi mai accentuată, atingând o medie de 33%. Constanţa se situează, din nou, în fruntea clasamentului celor mai mari scăderi (cu un minus de 37%), fiind urmată îndeaproape de Bucureşti, cu un recul de 35%. Cel mai mic declin, în valoare de 25%, a fost consemnat în Iaşi. La capitolul cerere, pe de altă parte, datele pe primul trimestru al anului arată o creştere importantă faţă de perioada similară a anului trecut – în flagrantă opoziţie cu trendul ofertei, au subliniat specialiştii imobiliare.ro.

În toate cele şase mari oraşe analizate pentru realizare raportului, interesul pentru achiziţia de locuinţe s-a majorat, per ansamblu, cu 16% faţă de primele trei luni din 2016. Cel mai semnificativ avans, de 38%, s-a consemnat în Braşov, iar cel mai mic în Bucureşti, de doar 13 procente. În primul trimestru din 2017, apartamentele din România s-au scumpit cu 4% faţă de nivelul atins în cele trei luni anterioare. Conform aceluiaşi raport, în prezent, la nivel naţional, piaţa rezidenţială se situează la un nivel de preţ similar cu cel consemnat în anul 2010. „Deşi piaţa rezidenţială evoluează rapid, iar preţurile continuă să crească, ne aflăm încă sub nivelurile anului 2008. În momentul de faţă, piaţa reuşeşte să absoarbă majorarea sus­ţinută a preţurilor, dat fiind că cererea este ridicată în marile oraşe, fiind sti­mulată de politica favorabilă de cre­ditare a băncilor şi de programul social al Guvernului, «Prima Cas㻓, a explicat Dorel Niţă, coordonatorul departamentului de analize imobiliare din cadrul imobiliare.ro. 

Comentarii