Onorabila povară

sâmbătă, 02 aprilie 2016, 01:50
4 MIN
 Onorabila povară

Caruselul insolvenţelor a dus CSMS Iaşi la poarta Cupelor Europene. Ce responsabilităţi şi ce bătăi de cap provin de aici?

Iaşul a ajuns să spere într-o participare în Cupele Europene datorită mai multor factori. Şi pentru că întotdeauna trebuie puse în faţă  elementele pozitive trebuie spus că, în perioada tandemului Prunea – Napoli, echipa CSMS a arătat o altă faţă, nu prea frumoasă, sau prea spectaculoasă, dar în mod cert mai productivă, în comparaţie cu fizionomiile anterioare ale unei echipe care se chinuie an de an să nu retrogradeze. În al doilea rând, doi ani relativ fructuoşi ai fotbalului românesc (spunem relativ, că nu ne putem raporta măcar la 2004-2007, nici pe departe) au mai adăugat o echipă în efectivul european al patriei fotbalistice, iar babilonia insolvenţelor întinde acum plaja europeană a insolvenţelor până la locul VII şi sunt semnale că este posibil ca lucrurile să nu se oprească aici. Două echipe situate deasupra CSMS, Dinamo Bucureşti şi ASA Târgu Mureş, nu pot participa în ediţia următoare a Cupelor Europene, CFR Cluj n-are nici ea eligibilitate, altfel ar fi fost un candidat serios şi sunt temeri chiar îndrituite în legătură cu licenţierea uneia din fruntaşele clasamentului, Pandurii Târgu Jiu, părăsită de societatea cu capital de stat care o alimenta. Şi discuţiile pot continua: ce se face Craiova fără Olguţa, cum se mai descurcă Niculaie de la Astra etc. Speranţele ca echipa de fotbal din Iaşi să reprezinte România în Europa sunt destul de mari şi ar reprezenta un eveniment cu rezonanţe istorice pentru fotbalul bahluvian. Poate se ştie mai puţin, dar târgul nostru este, alături de Constanţa, singurul oraş important de provincie din România care nu a trimis niciodată echipă în Cupele Europene, iar dacă extindem puţin conceptul, Farul, echipa de pe Litoral, a jucat în Cupa Balcanică pe care a câştigat-o. Să recunoaştem, provocarea este prea mare pentru a nu fi luată în seamă chiar şi de politicienii alergici la joaca asta cu balonul rotund.

Însă problema e mult mai complicată decât s-ar crede, fiindcă fotbalul a ajuns un sport legat cu curmeie groase de politică şi acest an mai are şi păcatul de a fi bisect, adică electoral. Majoritatea echipelor trăiesc din ce le poate da autoritatea locală, plus drepturile de televizare, foarte generoase din moment ce CSMS ajunsese la un moment dat să se finanţeze exclusiv din aceşti bani. Nu întâmplător, retrogradarea unor echipe cu ştaif a condus la colapsuri sau chiar la faliment, ca în cazul fostei campioane Oţelul Galaţi. Ca să nu mai spunem că nici Iaşul nu este salvat încă de la o retrogradare care poate conduce pe acelaşi drum. Fiindcă tainul gras de la TV dispare şi trebuie să trăieşti din ce îţi poate da oraşul. Revenind cu picioarele pe pământ ieşean, Florin Prunea, iscusitul manager din Copou, înscrie echipa la licenţiere pentru Europa, dar – în acelaşi timp – ezită să urgenteze prelungirea contractelor jucătorilor, deoarece nu ştie ce va fi după 5 iunie, data alegerilor locale. Primarul interimar şi favoritul alegerilor, Mihai Chirica, pare a se fi convins de pledoaria fotbalului, dar nu este încă învingător, cu sacii în căruţă (dată fiind conjunctura ultimilor ani, surprizele pot apărea oricând, inclusiv din motive extraelectorale). Pentru echipele din zona play-out, campionatul se încheie pe 29 mai.Conform ţintarului UEFA, ultima clasată dintre reprezentantele României în Liga Europa va juca în turul II preliminar, care se dispută în zilele de 14 şi 21 iulie. Între 29 mai şi 14 iulie, jucătorii trebuie să-şi facă concediile şi să fie bine rodaţi pentru viitorul sezon. În perioada 5 iunie (data alegerilor) – 14 iulie, staff-ul organizatoric trebuie să aibă contractele parafate pentru jucători, conducători, antrenori, transferurile efectuate, cantonament antamat, gazonul cârpit la stadion şi tot ceea ce este necesar pentru pregătirea noului sezon. Grea misiune pentru Florin Prunea (dacă va mai fi Florin Prunea) ştiută fiind viteza melcoidală cu care se mişcă tradiţional Iaşul în intersezoane.

Cu alte cuvinte, entuziasmul va fi enorm la un asemenea eveniment care poate declanşa şi alte energii în sprijinul fotbalului ieşean, dar partea grea de-abia urmează.

Comentarii