ONU: Doborârea avionului malaysian, o „crimă de război”

marți, 29 iulie 2014, 01:49
3 MIN
 ONU: Doborârea avionului malaysian, o „crimă de război”

"Nu am văzut niciodată aşa ceva", a spus Carla del Ponte, fost procuror al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie şi Rwanda, care a cerut ca cei responsabili să fie aduşi în faţa justiţiei.

Prăbuşirea avionului malaisian în Ucraina, doborât de o rachetă într-o zonă controlată de separatiştii proruşi, ar putea fi comparată cu o "crimă de război", a declarat comisarul ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay. "Această încălcare a legislaţiei internaţionale, ţinând cont de circumstanţe, s-ar putea compara cu o crimă de război", a spus Pillay într-un comunicat publicat ieri. "Totul se va face" pentru ca aceia responsabili de această dramă, "oricine ar fi ei, să fie aduşi în faţa justiţiei", a subliniat ea. "Este imperativ ca o anchetă rapidă, minuţioasă, eficace şi independentă să poată fi efectuată cu privire la acest eveniment", a adăugat comisarul, în prezentarea unui nou raport privind situaţia din Ucraina de la jumătatea lunii iunie până la jumătatea lui iulie.

Carla Del Ponte, fost procuror al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie şi Rwanda, în prezent membră a Comisiei independente de anchetă a ONU privind violenţele din Siria, apreciază că nu există nici o îndoială. "Este cu siguranţă o crimă de război. Este un act de război care este incredibil, nu am văzut niciodată aşa ceva", a declarat ea ieri, pentru un post de radio elveţian. "Este absolut necesar să fie realizată o anchetă şi mai ales ca responsabilii să fie aduşi în faţa justiţiei", a precizat Del Ponte.
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat săptămâna trecută că, în opinia sa, luptele din Ucraina consituie o situaţie de război civil, ceea ce permite urmărirea în justiţie a autorilor unor încălcări grave ale dreptului internaţional precum crimele de război, în special în faţa unor tribunale penale internaţionale.
Avionul MH17 al companiei Malaysia Airlines, care efectua cursa Amsterdam-Kuala Lumpur cu 298 de persoane la bord, a fost doborât la 17 iulie, în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de rebelii susţinuţi de Moscova. Kievul şi occidentalii i-au acuzat pe separatişti şi pe protectorii lor de la Kremlin că sunt responsabili de această catastrofă.

Concluzii preliminare: O rachetă a lovit avionul

Decriptarea cutiilor negre ale avionului malaysian prăbuşit în Ucraina confirmă că tragedia s-a produs în urma unei depresurizări provocate de explozia unei rachete, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Consiliului ucrainean de Securitate Naţională şi Apărare (SNBO). "Experţii comisiei responsabile cu elucidarea circumstanţelor prăbuşirii Boeingului 777 au informat că datele înregistratoarelor de bord indică faptul că prăbuşirea avionului a fost provocată de o depresurizare cauzată de schije de rachetă", a afirmat purtătorul de cuvânt al SNBO, Andrei Lissenko.
Cutiile negre ale avionului au fost transmise experţilor de la Biroul britanic de anchetă privind accidentele aeriene (AAIB), pentru a fi decriptate.

Peste 1.100 de persoane au fost ucise în confruntările din estul Ucrainei

Tot ieri, ONU a denunţat utilizarea de armament greu în zone rezidenţiale de către separatiştii proruşi, dar şi de către armata ucraineană, într-un raport în care se vorbeşte despre moartea a cel puţin 1.100 de persoane în confruntările din estul Ucrainei de la mijlocul lunii aprilie. "Informaţiile despre intensificarea luptelor în regiunile Doneţk şi Lugansk sunt extrem de alarmante, în contextul în care cele două părţi folosesc în zone rezidenţiale armament greu, cum ar fi artilerie, tancuri, rachete", a spus Navi Pillay. "Cel puţin 1.129 de persoane au fost ucise, iar alte 3.442 rănite" de la lansarea de către Kiev a "operaţiunii antiteroriste" împotriva separatiştilor proruşi la mijlocul lunii aprilie.

 

Comentarii