De Business

Punem punctul pe știi

Oportunitate pentru persoanele care vor să activeze în industria IT

miercuri, 29 aprilie 2015, 01:50
2 MIN
 Oportunitate pentru persoanele care vor să activeze în industria IT

Specialiştii au observat că un deficit important este înregistrat pe segmentul programatorilor ce deţin cunoştinte avansate de Java.

Reconversia profesională către domeniul IT prin iniţiative private începe să câştige teren la Iaşi. Fortaţi de deficitul de personal calificat în anumite tehnologii ori limbaje de programare, parteneriatul dintre companiile din industria IT şi nou- apărutele şcoli particulare, specializate pe acest segment, începe să suplinească anumite goluri de pe piaţă. Dacă în prezent, anual, de pe băncile facultăţilor de IT, circa 7.000 de absolvenţi intră pe piaţa de profil, totuşi, necesarul companiilor este aproape dublu, spun specialiştii. „Domeniul IT este unul din puţinele sectoare economice care au avut o creştere constantă şi puternică şi care e capabil să contribuie la dezvoltarea economică a comunităţii noastre. Dar marele avantaj al IT-ului este şi marea sa problemă – e nevoie de talentul unor oameni foarte specializaţi“, a precizat anterior Daniel Buleu, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii.

Spre exemplu, în prezent, companiile caută să recruteze într-un număr tot mai mare specialişti în limbajul de programare Java. Potrivit studiului întocmit anul trecut de compania Brainspotting, doar 20% din persoanele care activează în IT românesc sunt developeri Java. După inaugurarea la Iaşi a cursurilor de Software Quality Assurance, Şcoala Informală de IT va lansa în viitorul apropiat un noul modul, de Java Development, data estimată pentru începerea cursurilor fiind 16 mai 2015. În urma cursului de Java Development, cursanţii vor avea cunoştinţe despre baze de date, programare concurentă, creare de interfeţe grafice atractive şi multe alte elemente care vor sta la baza începerii unei cariere de programator, au indicat organizatorii. Costul întregului program, ce se întinde pe durata a 20 de săptămâni, este de 950 euro, plătibili în patru tranşe lunare.

De asemenea, datorită cererii mari, se va lansa în paralel şi a doua serie de cursuri de Software Quality Assurance. În cadrul acestui modul, cursanţii vor avea ocazia să lucreze împreună cu echipele de dezvoltare software şi să îşi însuşească cunoştinţe importante pentru o carieră de programator software. „Misiunea Şcolii Informale de IT este să implementeze o filozofie educaţională nouă, bazată pe o curriculă pragmatică într-un mediu dinamic şi personalizat pentru fiecare cursant. Succesul înregistrat de Şcoala Informală de IT în urma cursurilor organizate la Cluj-Napoca şi Oradea, a determinat extinderea proiectului şi în Iaşi. Şcoala Informală de IT vine în sprijinul ieşenilor care doresc să profite de oportunităţile de angajare generate de ascensiunea industriei IT pe piaţa muncii”, spune Dan Zaharia, Site Manager al Şcolii Informale de la Iaşi.

 

 

Comentarii