De Business

Punem punctul pe știi

Oraşul care luptă contra tiraniei maşinilor asupra spaţiului public

marți, 24 octombrie 2017, 21:43
2 MIN
 Oraşul care luptă contra tiraniei maşinilor asupra spaţiului public

”Amsterdamul a deschis calea în lupta contra tiraniei maşinilor asupra spaţiului public“. După Copenhaga, capitala Olandei este oraşul cu cel mai intens trafic de biciclete din Europa. O treime din călătorii sunt făcute pe bicicletă, faţă de 1% în Roma sau Varşovia. În Amsterdam, bicicletele sunt pentru toată lumea şi omniprezente, printre maşini, printre autobuze şi printre călători. Sunt din ce în ce mai multe, poate prea multe.

După Copenhaga, Amsterdam este oraşul cu cel mai aglomerat trafic de biciclete din Europa, bicicleta reprezentând o treime din toate călătoriile. În oraşe precum Varşovia şi Roma, unde ponderea este de doar 1%, bicicletele sunt mai degrabă vehiculele curierilor şi ale războinicilor de birou îmbrăcaţi în costume speciale din plastic. În Amsterdam, bicicletele sunt pentru toată lumea – căştile şi şorturile scurte de biciclist sunt o raritate.

Bicicletele trebuie să împartă drumurile cu autoturismele, autobuzele şi cu pietonii, iar pe măsură ce volumul creşte, construirea de benzi pentru biciclete se dovedeşte pur şi simplu insuficientă. Oraşul experimentează idei cum ar fi înlăturarea semafoarelor la intersecţii pentru a încuraja o conducere mai prudentă şi construieşte segmente de benzi mai late pentru biciclete, care să înconjoare centrul oraşului şi pe care maşinile sunt oaspeţii.

Aflați amănunte de pe businessmagazin.ro.

Comentarii