Otevizarea Occidentului

joi, 10 decembrie 2015, 02:50
3 MIN
 Otevizarea Occidentului

Şi totuşi cine sunt aceşti "terorişti" care şi-au găsit călăuze în politicieni de teapa lui Trump, Le Pen sau Farage şi care urmăresc să detoneze din interior valorile occidentale?

Criza refugiaţilor şi recentele atentate de la Paris au scos gunoiul de sub preşul Occidentului. Naţionalişti de talcioc, gospodine deprimate după al doilea divorţ, conservatori cu sinecuri la stat, cowboys şi cavaleri medievali născuţi cu (o) întârziere, creştini militanţi ai pedepsei cu moartea, atei habotnici, muncitori abrutizaţi de alcool, casnice convinse că reality-show-urile sunt reale, conspiraţionişti duşi cu pluta, tineri debusolaţi, crescuţi de părinţii menţionaţi mai sus. Toţi aceşti indivizi au prins curaj şi încearcă să răstoarne lumea civilizată. La prima vedere, aspiraţiile lor sunt diferite – "năzuinţe naţionale", "apărarea adevăratei credinţe", "bla bla bla" -, dar în esenţă scopul este acelaşi: îngrădirea libertăţii. Spre exemplu, americanii, prin vocea lui Donald Trump, solicită de urgenţă limitarea accesului la internet. Cică trebuie vorbit cu nenea Bill Gates şi după aia … pac! Adio internet, deci adio radicalizare, deci mitraliere pentru toată lumea să sărbătorim cu rafale în aer (şi în negri). Hip, hip ura! Iar favoritul republicanilor mai are o soluţie "against terror". Interzicerea accesului tuturor musulmanilor pe teritoriul SUA. Hallelujah! Cât despre cetăţenii americani adepţi ai Islamului, nu trebuie să reinventăm roata. Acte de identitate speciale, în care să scrie negru pe alb că-l slujesc pe Allah. Şi dacă nici ştampilaţi ca vacile nu se potolesc, interzicerea Islamului pe teritoriul Americii, aşa cum visează tot mai mulţi republicani. Protestaţi? Vedeţi că urmează rândul vostru.

Vestea proastă pentru mister Trump e că riscă să rămâne singur. Madame Marie Le Pen, care tocmai a câştigat alegerile regionale din Franţa, a anunţat că primul pas al Frontului Naţional în materie de politică externă va fi divorţul de SUA. Şi, "naturellement", apropierea de Rusia, singura ţară care înţelege provocările istoriei. Fireşte, votanţii doamnei îşi doresc ieşirea ţării lor din NATO şi UE, expulzarea non-francezilor de pe teritoriul ţării la prima abatere, imigraţie zero, recentralizarea instituţiilor statului, uniforme obligatorii pentru elevi, interzicerea telefonului mobil în şcoli şi referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea. Provocarea fiind lansată, trecem Canalul Mânecii în Regatul Marii Britanii. Acum, cât mai avem voie. Pentru că viziunea protecţionistă şi nostalgiile izolaţioniste ale britanicilor i-au adus amicului nostru, Nigel Farage, 3.9 milioane de voturi. Şi ce contează că doar un loc în Camera Comunelor, din moment ce seminţele euroscepticismului pe care le-a sădit în electorat sunt udate mai nou de Partidul Conservator. De asta a şi aterizat, ieri, David Cameron la Bucureşti. Să ne avertizeze că nu e departe clipa în care românii vor intra, din nou, cu viză în Regat. Să ne pregătească pentru ziua în care unii europeni vor avea, din nou, mai multe drepturi decât alţi europeni.

Şi totuşi cine sunt aceşti "terorişti" care şi-au găsit călăuze în politicieni de teapa lui Trump, Le Pen sau Farage şi care urmăresc să detoneze din interior valorile occidentale? Ei bine, şi în SUA, şi în Franţa, şi în Marea Britanie, profilul conturat de sociologi se învârte în jurul unui numitor comun: alegător cu un nivel scăzut de educaţie. Cu riscul de a fi redundant. Construiţi şcoli, nu garduri! 

Comentarii