Patriarhia Romana recomanda clerului sa se abtina de a participa personal la manifestatii publice pro sau contra gazelor de sist

joi, 24 octombrie 2013, 12:54
2 MIN
 Patriarhia Romana recomanda clerului sa se abtina de a participa personal la manifestatii publice pro sau contra gazelor de sist

Patriarhia Romana a recomandat in mod oficial clerului ortodox "sa se abtina de a participa personal la manifestatii publice pro sau contra proiectului (gazelor de sist – n.red.) pentru a nu dezbina comunitatea ortodoxa, ci sa solicite autoritatilor in drept lamuriri  si implicare responsabila". Intr-un comunicat de presa remis de Biroul de presa, Patriarhia arata ca preotii din Vaslui care au participat la protestele de la Pungesti "nu s-au consultat cu Patriarhia Romana, pentru ca nu sunt subordonatii ei, ci episcopiei Husilor".

Patriarhia explica si motivul pentru care nu a formulat o pozitie oficiala fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist: "nu cunoaste temeinic toate implicatiile politice, economice, sociale si ecologice ale acestui demers". Patriarhia arata ca, intr-un caz similar – proiectul aurifer de la Rosia Montana – pozitia oficiala a Sfantului Sinod din noiembrie 2003 a tinut cont de pozitia oficiala a Academiei Romane, care a respins proiectul.

"Pentru clarificarea problemei exploatarii gazelor de sist in Romania, Patriarhia Romana considera ca autoritatile competente ale Statului roman trebuie sa exprime o pozitie clara referitoare la acest proiect considerat strategic si sa asigure o informare completa si corecta la nivelul comunitatilor locale despre avantajele si consecintele pozitive si negative ale unei asemenea exploatari. In acest sens, precizam ca Parlamentul European a adoptat recent o propunere legislativa prin care impune studii de impact pentru toate proiectele care presupun fracturare hidraulica si consultarea populatiei in cazul acestor proiecte", mai arata Patriarhia in comunicatul citat.

Patriarhia a respins si informatia publicata de Evenimentul Zilei privind o discutie cu Chevron pentru un ajutor banesc: "Nici Patriarhul Romaniei si nici un alt reprezentant al Patriarhiei Romane nu s-au intalnit vreodata cu reprezentanti ai companiei americane Chevron pentru a discuta despre un presupus ajutor banesc pentru finantarea unor proiecte ale Bisericii in schimbul exploatarii gazelor de sist din judetul Vaslui. Este o insinuare iresponsabila pe care jurnalistul de la Evenimentul Zilei  nu o sustine cu probe, ci prin invocarea cliseului arhicunoscut "surse apropiate discutiilor".

 

Citeste comunicat integral pe Hotnews.ro

Comentarii