VIAŢA CETĂŢII

Pe urmele lui Enescu la Iaşi … Amintiri interbelice

miercuri, 26 august 2015, 17:14
3 MIN
 Pe urmele lui Enescu la Iaşi … Amintiri interbelice
Sunteţi invitaţi sâmbătă, 5 septembrie, la un spectacolul concert în memoria marelui compozitor ce va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi.

 

A intrat în tradiţia oamenilor de artă din Iaşi preocuparea de a comemora cele mai valoroase personalităţi care au făcut cinste Iaşului prin atenţia acordată. De aceea Asociaţia Prietenii Operei „Ion Goia” a preluat aceste tradiţii. Am găsit de cuviinţă să explorăm şi în trecutul mai îndepărtat unde cu incomparabile eforturi în perioada extrem de dificilă din timpul Primului Război Mondial, George Enescu, refugiat în Iaşi, s-a considerat mobilizat în spatele frontului şi a ţinut tonusul moral al mulţimii.
 
A mobilizat pe toţi instrumentiştii bucureşteni refugiaţi la Iaşi împreună cu cei localnici, ba chiar şi cu lăutari de profesie sau doar amatori pe care prin harul său i-a omogenizat. După prelungite repetiţii cu orchestra înfiinţată, care i-a purtat multă vreme numele şi a susţinut, în toamnele şi primăverile anilor 1917-1920, concerte pentru moralul celor din spatele frontului.
 
Am avut prilejul în timp să intru în contact cu povestirile unora din cei care au cântat atunci sub bagheta sa. Se spune că privirile lui în timpul repetiţiilor erau aţintite în orice moment la fiecare din cei care expuneau tema simfoniei, nu se uita niciodată în partitura pe care o ştia pe de rost. Toţi se mirau că în lipsa partiturilor cu simfoniile clasicilor, uitate în graba refugiului la Bucureşti, la Iaşi s-a cântat şi Beethoven, şi Mozzart, şi Haydn, şi Wagner.
 
În toate deplasările sale în decurs de peste 30 de ani în spaţiul americano-canadian, în toate cronicile vremii au fost consemnate aprecieri privind prestaţia sa ca dirijor fără partitură. Unii relatează cum venea dimineaţa la repetiţii fără cearcăne la ochi după ce scria singur din memorie toată noaptea partituri pentru toate instrumentele când îşi programa să cânte o simfonie a vreunui compozitor pe care o dirijase cândva.
Despre Enescu putem vorbi ore în şir, dar subiectul nostru este acela de  a-l face cunoscut celor de astăzi. În această ordine de idei facem cunoscut spectacolul concert ce va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi, sâmbătă, 5 septembrie, de la ora 18.30.
 
Biletele vor fi puse în vânzare în seara evenimentului, de la ora 18. Toţi cumpărătorii de bilete vor deveni automat donatori ai fondurilor de construire a Casei lui Enescu de la Mihăileni întrucât în costul biletului este inclus şi costul cărţii Pledoarie enesciană. Din programul evenimentului: lansarea volumului Pledoarie enesciană, pledoarii susţinute de prof. univ. dr. Dumitru Viţcu („George Enescu – simbol al spiritualităţii naţionale) şi de prof. univ. dr. Nicolae Creţu („Pledoarie enesciană”), concert susţinut de Ştefania Turcu (vioară), Viviana Ţaga (pian), Alex Ciotloş (pian) şi Liviu Scripcaru (vioară). În exclusivitate, cu lucrări din creaţia lui Enescu, vor urca pe scenă sopranele Cristina Simionescu şi Iohana Rusu. Ca invitaţi vor participa prof.univ.dr. Bianca Manolescu (Decan al Facultăţii de Interpretare Muzicală din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti) şi prof. univ. dr. Remus Manolescu.
 

 

Comentarii