Pentru cine şi ce votaţi

joi, 28 aprilie 2016, 01:50
3 MIN
 Pentru cine şi ce votaţi

Depinde de dumneavoastră dacă vă interesează mai mult cine conduce Iaşul în următorii patru ani sau cine, poate, îl va reprezenta la Bucureşti.

Oricât am strâmba din nas privind lista candidaţilor la Primărie trebuie să recunoaştem că am evoluat faţă 2012. Oferta pare mai diversificată, selectată mai cu grijă, pentru toate gusturile. Ca într-un bazar oriental unde găseşti rahat cu cele mai exotice mirodenii. În urmă cu patru ani, aveam de ales între penalul Gheorghe Nichita – ruşine celor care l-au votat  -, traseistul Tudor Ciuhodaru – de patru, cinci, şase ori, ruşine, pentru fiecare partid schimbat  -, poetul Nicuşor Păduraru – pe care nu l-au votat nici cei care i-au propus candidatura – şi un anume Daniel Oajdea, care se afla prin zonă când s-au depus candidaturile. Una peste alta, scrutinul nu avea nici o miză. Toate sondajele îl indicau pe candidatul susţinut de liberalii Cristian Adomniţei şi Marius Bodea, recte, penalul Nichita, câştigător fără emoţii. Cum de altfel s-a şi întâmplat. Ceilalţi se sacrificau, la comanda partidului, pe altarul democraţiei.

În acest an, aproape fiecare dintre cei zece candidaţi au intrat în cursă urmărind un scop. Spun aproape, pentru că aproape că n-am auzit de vreo trei dintre ei. Dar să-i luăm pe rând şi să începem cu favoritul. Mihai Chirica, actualul interimar, este singurul candidat care chiar vrea să câştige Primăria. Nu are de ales. A plecat de la Palatul Roznovanu, adio carieră politică, adio cafele prin Piaţa Unirii. Liderii PSD, care oricum nu-l prea înghit, îi vor face vânt în secunda doi. Iar în mediul privat local nu pupi un post mai de doamne ajută dacă nu vrea PSD. Aşa că ori la bal, ori la spital. În concluzie, pe Chirca puteţi să-l votaţi doar din milă. Dar fie-vă milă şi de oraş!

Marius Bodea candidează pentru că i s-a cerut şi pentru că are o şansă la care n-ar fi visat în urmă cu un an. Să-i ţină scaunul cald lui Relu Fenechiu până se întoarce de la zdup. Nu-i vorbă, Bodea pare de departe mai competent ca interimarul, dar m-ar apuca groaza să-i caut prin dulap. Arătaţi-mi un politician crescut de Fenechiu pentru care aţi băga mâna în foc la capitolul "schelete"? Pâna una alta, cine ştie. Poate ne face DNA o surpriză şi caută mai întâi prin dulapurile de la Roznovanu. Pentru că, s-o spunem pe aia dreaptă, suspansul votului din iunie la asta se reduce. Pe cine leagă Codruţa mai întâi.

Andrei Postolache? Un exerciţiu necesar, dar prea mult aer proaspăt dintr-un foc pentru o comunitate care a uitat să respire. Peste patru ani, de ce nu? Până atunci, poate n-ar fi rău să fie trimis prin Consiliul Local, să ne lămurim mai bine ce poate face Pentru Iaşi.

Cei trei de mai sus sunt candidaţii la Primărie. Ceilalţi şapte candidează la parlamentare. Nu ridicaţi din sprâncene, aşa sunt alegerile la noi. În funcţie de câte voturi câştigi la locale, îţi negociezi un loc mai mult sau mai puţin eligibil pe listele din toamnă. De asta sunt localele vara şi parlamentarele toamna. Dar, de bine de rău, faţă de 2012, chiar şi votul pentru aceşti candidaţi are o miză. Depinde de dumneavoastră dacă vă interesează mai mult cine conduce Iaşul în următorii patru ani sau cine, poate, îl va reprezenta la Bucureşti.

Comentarii